open-navfaktor-logo
search
Unapređenje odnosa
Lavrov zvanično pozvao Turković da posjeti Moskvu
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je razgovarala sa ambasadorom Ruske Federacije u našoj državi Igorom Kalabukhovom, koji joj je uputio zvanični poziv ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova da posjeti Moskvu.
03.03.2021. u 18:32
get url
text
get url
text

Planirano je da posjeta bude upriličena krajem 2021. godine, povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Ministrica Turković je zahvalila za poziv ministra Lavrova te istakla da će ta posjeta biti prilika za unapređenje odnosa i saradnje u različitim oblastima između dvije države, prije svega u oblasti ekonomije i kulture.

Sagovornici su se usaglasili da je posjeta u povodu 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa prilika i za potpisivanje nekoliko sporazuma i memoranduma, na čijim će se pripremama raditi u narednim mjesecima.

Ambasador Kalabukhov je naglasio da postoje mnoge mogućnosti za učvršćivanje odnosa u svim oblastima, koji će biti od interesa obje države. Podsjetio je i na interes Ruske Federacije za otvaranje kulturnih centara u Bosni i Hercegovini, što će doprinijeti razvoju saradnje u oblasti kulture.

- Na sastanku je istaknuto da će obje strane, u narednom periodu, započeti s pripremama realizacije posjete Moskvi - saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.