Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je potpisao dekret o priznanju te dvije regije kao nezavisne država prije nego što je naredio potpunu invaziju na Ukrajinu.

Ministarstvo navodi u saopćenju da će dvije strane raspravljati o ruskim vojnim operacijama u Ukrajini, kao i o otvaranju ambasada Narodne Repulike Donjeck i Narodne Republike Lugansk u Moskvi. Oni će također raspravljati o otvaranju ruskih diplomatskih predstavništava u te dvije regije.

Separatisti koji uživaju rusku podršku u regijama Donjeck i Lugansk, kolektivno poznatim kao Donbass, otcijepili su se od Ukrajine 2014. godine i proglasili  nezavisne "narodne republike".

Putin je odobrio "specijalnu vojnu operaciju" protiv Ukrajine u četvrtak u cilju otklanjanja, kako ju je nazvao, ozbiljne sigurnosne prijetnje Rusiji. Kazao je da mu je cilj demilitarizirati ruskog južnog susjeda.

Ukrajinske vlasti saopćile su da su prijestolnica Kijev i ostali dijelovi zemlje napadnuti ruskim projektilima u petak ujutro. Visoki ukrajinski zvaničnik izjavio je da će ruske snage ući u oblasti u neposrednoj blizini Kijeva tokom dana, prenosi Reuters.