Premijer Kosova Albin Kurti je na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade je kazao da je Pokret Samoopredeljenje pobedio na izborima 14. februara uz dvije riječi "pravosuđe i zapošljavanje", tako da su prioriteti zapošljavanje i provjera pravosudnog sistema, ali prije svega toga upravljanje pandemijom.

- Vladin program ima dva hitna prioriteta, koji su povezani sa pandemijom, prva sa zdravljem u uslovima pandemije, a druga sa ekonomijom ponovo u uslovima pandemije. Dakle, imamo posljedice u javnom zdravstvu sa kojima moramo da se suočimo, ali i ekonomske i socijalne posljedice koje zahtjevaju opću mobilizaciju države - naglasio je Kurti.

Istakao je da je u ovom aspektu prioritet nabavka vakcinacija, kako bi se do kraja godine vakcinisalo 60 posto stanovništva.

Kosovski premijer je kazao da će Kosovo aplicirati za učlanjenje u EU i u Jadranskoj karti te da su odlični odnosi s NATO-om, EU i SAD-om pomenuti kao izvršni prioritet.

Istakao je da Kosovo želi dobro pripremljen dijalog sa Srbijom, u kome će Kosovo biti ravnopravna strana i sporazum o obostranom priznanju, kao i tesnu saradnju s Albanijom. Poručio je da će Kosovo biti sposobno da brani svoj integritet i teritoriju.

Kurti je kazao da Kosovo priprema tužbu protiv Srbije za genocid počinjen u posljednjem ratu.

- S ministrom pravde i mojim savjetnicima započeli smo rad na pripremi tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu u periodu posljednjeg rata. U vezi ovog slučaja ćemo vas obavijestiti kada budemo imali jasne rokove ovih priprema, koji su gigantski, jer se takav slučaj niti smije niti može niti treba izgubiti na Međunarodnom sudu pravde - naglasio je Kurti.

Kurti je kazao da neće biti dozvoljeno da nijedan građanin živi u ekstremnom siromaštvu. Biće razmotrena postojeća socijalna shema i penzioni sistem, a novčano će biti potpomognuti mladi bračni parovi i žene glave porodica.

Vlada Kosova ima 15 ministarstava i tri zamjenika premijera.