Prema riječima dr. Jurice Arapovića, trenutno je u bolnici šest osoba, od toga je dvoje pacijenata na respiratoru. Riječ je  o prvooboljelom pacijentu iz Mostara i ženi koja je jučer primljena iz Širokog Brijega.

- Ostali su u srednje teškom stanju, s tim da se neki i oporavljaju. Jedan jedan bolesnik iz Konjica je na potpornoj terapiji kisika, bez indikacije za potrebom respiratora - kazao je dr. Arapaović. 

Kako je rečeno na press konferenciji, jučer je testirano 36 osoba, od čega su potvrđena dva slučaja u Konjicu, a za pet osoba je postupak testiranja u toku. 

Dosad je na području HNK registrovano 24 oboljelih, od čega 17 u Konjicu i sedam u Mostaru. 

Kako je kazao Arapović, oko 60 posto zaraženih su muškarci, dok je srednja životna dob oko 47 godina. 

- Najmlađi pacijent ima 37 godina, a najstariji 70 - kazao je Arapović. 

Kada je u pitanu preminuli pacijent iz Konjica, kakoje kazao Arapović, nema podataka u anamnezi da je preminuli 53-godišnjak ranije imao zdravstvenih problema. On je do pogoršanja stanja bio u kućnoj izolaciji. 

- Trenutno se u kućnoj izolaciji nalazi većina i većina ima blaže simptome. Samo srednje teški i teži slučajevi se primaju u bolnicu - pojasnio je Arapović. 

Stanje direktora "Igmana", koji je sinoć prebačen u izolatorij SKB-a Mostar je zasad relativno dobro.

- U pitanju je srednje-teška slika sa upalom pluća bez indikacije potrebe za respiratorom - kazao je Arapović.  

Govoreći o pojavi trećeg klastera u HNK, Arapović je kazao da je epidemiološkim izvidom utvrđeno je da je novozaraženi u Mostaru prije pet dana imao kontakt s osobom iz Republike Srpske, kojoj je potvrđena infekcija koronavirusom i najvjerojatnije se radi o tom kontaktu.

Na press konferenciji je najavljeno da će MUP HNK od danas uvesti rigoroznije mjere, te da se ne isključuje se mogućnost svojevrsnog izoliranja Kantona.