open-navfaktor-logo
search
Čeka se odluka
Krizni štab KS predlaže represivne mjere za nevakcinisane uposlenike javnih institucija
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo u ponedjeljak bi trebali održati sastanak gdje će se razmatrati uvođenje respresivnijih mjera za vezanih za vakcinaciju protiv koronavirusa.
19.08.2021. u 13:28
get url
text

- Najavljujem jednu žustru raspravu između Kriznog štaba i Vlade KS koja će se desiti u ponedjeljak jer je Krizni štab zatražio vrlo restriktivne mjere u smislu vakcinacije. Devedeset i pet posto svih osoba koje imaju tešku kliničku sliku i koje pune, sada već širom svijeta, intenzivnu njegu, ogromna većina tih ljudi su isključivo nevakcinisani. Krizni štab vodeći se tom činjenicom traži vrlo restriktivne mjere u smislu dolaska na posao, obavezne vakcinacije ili dokazivanja PCR ili drugim načinom testiranja svaka tri dana. Ta odluka još nije donesena - kazao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

- Odložili smo je kako bi Vlada mogla raspravljati zajedno sa Kriznim štabom u smislu radno-pravnih odnosa, šta se sve može tražiti od zaposlenika. Ovo je tema koja će biti vrlo aktuelna već sljedeće sedmice – kazao je Forto.

Zamolio je građane da se vakcinišu i to odmah.

Prema njegovim riječima, Krizni štab traži da uposlenici u ustanovama i firmama čiji je vlasnik Kanton ne mogu ući bez dokaza o vakcinaciji protiv koronavirusa, da su preboljeli COVID-19 ili da imaju negativan PCR test.

Govoreći o tome da li je KS medicinski spreman za novi val pandemije, premijer je odgovorio potvrdno.

- Medicinski smo spremni ali ja molim građane da ne dozvolimo da opet imamo situaciju u kojoj su nam pune bolnice i odjeli za intenzivnu njegu. Molim vas da se ponašamo odgovorno. Četvrti val je već udario nekoliko zemalja. Prve procjene su da je oko 40 posto stanovnika primilo prvu dozu vakcine - istakao je Forto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.