- Mi smo u konstantnoj komunikaciji sa Kriznim štabom KS i Zavodom za javno zdravstvo KS. Broj zaraženih u osnovnim i srednjim škola na području KS zasad nije zabrinjavajući. Trenutno imamo čertrdesetak učenika zaraženih, kao i približno tridesetak nastavnika. Očekujemo danas rezultate za još dva testiranja. U KS imamo 51.000 učenika i 5.110 nastavnika i zato smatram da navedeni broj zaraženih nije zabrinjavajući - kaže Krivić.

Ministar Krivić: Pratimo epidemiološku situaciju i smjernice koje daju Krizni štab KS i liječnici

Ističe da su adekvatne i pravovremene mjere dale rezultata.

- Kanton Sarajevo je primjenjujući kombinovani način nastave u situaciji da COVID-19 drži pod punom kontrolom u školama i zato imamo, tako da kažem, dobre brojke. Naravno, pratimo epidemiološku situaciju i smjernice koje daju Krizni štab KS i liječnici. Ukoliko epidemiolozi odluče da se zbog pogoršane situacije moraju zatvoriti škole, mi smo spremni da u potpunosti pređemo na online nastavu. Razumijem zabrinutost roditelja i pozivam sve koji su uključeni direktno ili indirektno u nastavni proces da budu odgovorni – ističe Krivić.

Hajrudin Ćuprija, predsjednik Udruženja direktora osnovnih škola KS, kaže da oni čekaju smjernice nadležnog ministarstva.

Ćuprija: Postupat ćemo po uputama resornog ministarstva i epidemiološke struke

- Spremni smo na svaku opciju izvođenja nastave. Zanimljivo da smo u posljednjih petnaesteak dana imali upite roditelja djece koja pohađaju kombinovanu nastavu da, ako postoje uvjeti, svaki dan dolaze u školu. U svakom slučaju, postupat ćemo po uputama resornog ministarstva i epidemiološke struke – govori Ćuprija.