open-navfaktor-logo
search
Skup u Bihaću
Krajiško "ne" separatizmu i secesiji: Svi za BiH, BiH za sve
Više stotina građana iz svih krajiških gradova okupilo se danas u Bihaću na skupu podrške Bosni i Hercegovini pod motom "Svi za BiH, BiH za sve". Skup je organiziralo Planinarsko društvo Horizont u saradnji sa Akademskom zajednicom Unsko-sanskog kantona.
24.11.2021. u 15:28
get url
text
get url
text

- Današnji skup je podrška Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da je BiH u najvećoj političkoj krizi željeli smo animirati veliki broj građana da dignu svoj glas i da kažu da je BiH prostrana za sve narode i građane i sve vrijednosti koje baštini i želimo dokazati da pripada svima nama i da bude onakva kakvu su je zamislili 25. novembra 1943. za sve one koji u njoj žele razvijati svoj vjerski, nacionalni i bilo koji drugi identitet - kazao je Nazif Horozović, član Organizacionog odbora Skupa podrške Bosni i Hercegovini.

PD Horizont redovno obilježava značajnije datume bh. historije, pogotovo iz perioda 1992-95, a današnji skup su organizirali svjesni da se Bosna i Hercegovina od potpisivanja Dejtona sada nalazi u najvećoj političkoj krizi.

- Skup je izraz građana da nisu zadovoljni sa stanjem u kojem se nalaze i onim što vide. Iskazuju zabrinutost, i naglašavaju da kažu ne separatizmu, secesiji i zveckanju oružjem i bilo kojoj prijetnji državi Bosni i Hercegovini - kazao je Nevzet Veladžić, član Organizacionog odbora i profesor na Pravnom fakultetu u Bihaću.

Zlatko Hadžidedić, univerzitetski profesor i direktor Centra za izučavanje nacionalizma, kaže da ovakvi skupovi imaju smisla samo ako postanu svakodnevna pojava.

- Građani moraju uzeti stvar u svoje ruke, moraju preuzeti suverenitet koji im je otet davne 1992. Lisabonskom konferencijom. Jedini mogući izlaz iz krize je da građani vrate suverenitet, a to je moguće samo pritiskom građana na institucije - kazao je Hadžidedić.

Bosna i Hercegovina je država bogata prirodnim resursima i kulturnom baštinom i raznolikom tradicijom i zato se njen suverenitet mora sačuvati, kazali su organizatori skupa koji su naglasili da je današnji skup rezultat građanske inicijative i bez dodira sa bilo kojom političkom organizacijom ili strankom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.