open-navfaktor-logo
search
Vanredni press
Kozlić ne zna odlazi li Smajić, Nalić želio četiri miliona za pojačanja?
Nikakav ugovor između Nalića i Slobode, prema kojem mu se duguje 409.000 KM, ne postoji u klubu, i ne mogu da vjerujem da je Senad Mujkanović to potpisao, poručio je Kozlić
22.06.2019. u 13:59
get url
text

Fudbalski klub Sloboda ove godine slavi jubilarni 100. rođendan, a sezona koja slijedi trebala bi proteći u slavljeničkom duhu, no sudeći prema dešavanjima u posljednje vrijeme, teško da će tako i biti.

U klubu sa Tušnja danas je održana vanredna press konferencija kojojoj su prisustvovali predsjednik Sead Kozlić, potpredsjednik Eduard Brandalik i direktor Zdeno Jurić.

Početak priprema za novu sezonu prilično je turbulentan za Tuzlake.

- Period pred početak priprema uvijek je najturbulentniji. Prethodna uprava je potrošila 70 posto sredstava do trećeg mjeseca, što nas je dovelo u težak položaj za dobijanje licence, no najvažnije je da će se Sloboda i naredne sezone takmičiti u PLBiH. Uz teške napore i tešku finanijsku situaciju Sloboda će se pripremati u Livnu. Imamo vrlo transparenta i organizovan rad, i nadamo se da će on uskoro dati rezultat - kazao je Sead Kozlić, predsjednik FK Sloboda.

Prvi čovjek Slobode istakao je kako su neke stvari neshvatljive.

- Nezamislivo je da su neki igrači u početnom sastavu pet-šest puta plaćeniji od mladog reprezentativca BiH Amara Beganovića. Sada smo uspostavili drugačiji način plaćanja, tako da svi izgaraju na terenu i svi imaju priliku zaraditi isto. Ono što mogu reći jeste da otkako je u klubu ova Uprava nijedan fudbaler nije dobio pare "na ruke" i tome se davno trebalo stati u kraj, jer Sloboda nije u stanju plaćati na taj način i davati tolike iznose - naglasio je Kozlić.

Posljednjih dana nekolicina fudbalera stigla je na Tušanj, no poslije nekoliko dana napustili su Slobodu, iako je njihov dolazak potvrđen na zvaničnoj stranici kluba.

- Igrači koji su dolazili, većina njih je tu stigla kako bi se mi uvjerili u njihove kvalitete ali nisu potpisali ugovor. Istina je da smo mi te informacije potvrdili na našoj zvaničnoj stranici i smatram da smo tu pogriješili u nekim izjavama. No, trudit ćemo se da to popravimo kako se te stvari ne bi ponavljale - objasnio je predsjednik Slobode.

Zlatan Nalić je u Slobodu, za koju je nastupao i njegov rahemtli otac, stigao u teškom i delikatnom trenutku, no na kraju ove sezone nije mu produžen ugovor.

- Nalić je u Slobodi završio svoj angažman i u razgovoru sa mnom je kazao da je situiran i da voli Slobodu. U klubu postoje dva ugovora s Nalićem, jedan na 700 KM i jedan na 5.300 KM, jednokratno. Nikakav ugovor između Nalića i Slobode, prema kojem mu se duguje 409.000 KM, ne postoji u klubu, i ne mogu da vjerujem da je Senad Mujkanović to potpisao - poručio je Kozlić, te dodao kako će podići sudski spor ukoliko se  pojavi papir (ugovor op.a) koji to dokazuje.

Kozlić je i demantovao da je Nalić Slobodi posuđivao vlastiti novac, ali i kazao kako je jedne prilike Dino Kikanović donio novac u gotovini.

- Taj novac, koji spominjete, Dino Kikanović je donio u gotovini, a mora se provjeriti odakle je došao taj novac - kratko je rekao Kozlić.

Prvi čovjek Slobode priznao je i kako je Nalić mailom obaviješten da se s njim neće porodužiti ugovor, ali i otkrio kako je sada već bivši trener Tuzlaka imao ambicije sastaviti tim, koji bi prema Kozlićevim procjenama koštao oko četiri miliona KM.

- Istina je da sam rekao da ne bi imalo smisla produžiti ugovor s Nalićem jer je Sloboda bila najslabija ekipa ovoga proljeća u Premijer ligi. Uz to mi je poslao poruku s listom pojačanja koja bi nas koštala oko četiri miliona KM, a što bi bila ekipa koja bi se borila za Evropu - kazao je Kozlić, te pročitao spisak od 20-ak fudbalera među kojima su se nalazili Kozić, Rahmanović, Blagojević, Lendrić, Ahmetović, Bekić, Adukor, Halilović, Milanović, Rustemović i još nekoliko imena među kojima bi bila i četiri stranca, a prioritet su navodno bili Ahmetović ili Lendrić.

Iz Slobode su istakli da rade transparentno i da pozivaju sve institucije da provjere rad sadašnje, ali i prethodnih uprava.

- Pozivam sve institucije da ispitaju rad moje Uprave, ali i prethodnih - kazao je prvi čovjek Slobode i dodao kako je tuzlanski premijerligaš samo sat vremena prije isteka roka za licenciranje pribavio ugovor s AIK-om, zahvaljujući kojem će Sloboda i naredne sezone igrati PLBiH.

Navijači Slobode su već neko vrijeme nezadovoljni, i to ne kriju.

- Nije dobro da se zloupotrebljavaju navijači. Nije dobro da protestvuju jer je nama sada potreban mir. Mi smo protiv Mladosti bili u situaciji da igrači nisu htjeli da izađu na teren. U tom trenutku rizikovali smo da ostanemo bez tri ili čak šest bodova - rekao je Kozlić.

Predsjednik Slobode je kazao i kako se igračima trenutno duguje jedna i po plaća, te kako su svi fudbaleri koji imaju ugovor sa Slobodom bili dužni doći u klub kako bi riješili svoja potraživanja.

Jučer se govorkalo da bi tim menadžer Admir Smajić mogao ponovo napustiti Slobodu.

- On će biti u trenerskom boksu, on vodi sve što se tiče tima. Ne znam šta bih vam rekao o njegovom odlasku ili ostanku. Činjenica je da on zahtjeva potpuni mir za rad sa ekipom - objasnio je Kozlić.

Na press konferenciji je bilo dosta burno, a Kozlića su novinari "rešetali" pitanjima o budućnosti Slobode. Jedno od njih je bilo i pitanje vezano za zajedničku ponudu za Muminovića, Smajića i Beganovića u vrijednosti od 1,1 miliona eura.

- Ponuda koju sam dobio SMS-om nije zvanična. Ponuda u kojoj su navedeni svi parametri je zvanična, a slanje poruke je više ispipiavanje pulsa - naglasio je.

Predsjednik Slobode ne smatra kako je roster Slobode trenutno jedan od lošijih u PLBiH.

- U rosteru imamo 30 igrača, njih 25 će na pripreme u Livno, a fale nam još tri - četiri fudbalera. Sloboda ni slučajno neće, ma nema teorije da Sloboda ispadne iz lige - zaključio je Kozlić, kazavši kako je cilj stabilizacija kluba.

 

Obraćanje čelnika Slobode

Posted by Premijer liga Bosne i Hercegovine on Saturday, June 22, 2019
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.