open-navfaktor-logo
search
Dan žalosti
Kosovska muzička diva Nexhmije Pagarusha ispraćena na vječni počinak: Karijeru završila koncertom u Sarajevu
Dugim aplauzom, kakav je dobijala na sceni tokom uspješne karijere i dostojanstvenom ceremonijom danas je na vječni počinak ispraćena diva albanske pesme Nexhmije Pagarusha.
09.02.2020. u 13:48
get url
text

Umjetnici koja je u petak preminula u 87. godini života, građani su odali počast u holu Narodnog pozorišta Kosova u Prištini.

Potom je u prepunoj sali pozorišta održana i komemoracija kojoj su pored rodbine i prijatelja, prisustvovali najviši kosovski zvaničnici, predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, premijer Kosova Albin Kurti, ministri i poslanici, predstavnici kulturnog i civilnog društva na Kosovu, te brojni građani.

Predsjednica Skupštine Osmani tom prilikom je izjavila da su mnoge generacije, kao i ona sama, rasle uz pesme Nexhmije Pagarushe. Osmani je ocijenila da je Nexhmija otvarala do tada zatvoreno albansko kosovsko društvo i stvarala njegov nov identitet i emancipaciju.

-Za albansku kulturu ona je učinila ono što su velike svjetske zvijezde širom svijeta za cio svijet. Nexhmija ne samo da je stvorila muzičke bisere, nego i vrijednosno društvo, kao što je učinila i Vaqe Zela i mnogi drugi albanski umjetnici. Nexhmije Pagarusha je sada prerasla u historijsku vrijednost našeg naroda - kazala je Osmani.

Premijer Kurti istakao je da je Nexhmije Pagarusja bila skromna i vrlo profesionalna osoba. Osvrnuvši se na njen život i karijeru, Kurti je kazao da je tokom karijere pjevala i operske arije i da je bila kosovski slavuj.

-Ugasila se fizički, da bi vječno živjela kao jedna od najsvetlijih figura našeg naroda. Lekcija koju nam je ostavila je izazivanje šansi za uspjehom, borba protiv predrasuda i nepravdi, neumorni rad i velika ljubavi prema zemlji - kazao je Kurti.

Na komemoraciji su još govorili i ambasador Albanije na Kosovu Qemal Minxhozi, kompozitor Rafer Rudi i njena unuka Mirijeta.

Nakon komemoracije, kovčeg sa tijelom Nexhmije Pagarushe ispraćen je glavnim prištinskim trgom uz zvuke muzike i dugim aplauzom, a u povorci su bili rodbina, prijatelji, najviši kosovski zvaničnici i građani.

Nexhmije Pagarusha će danas, prema iskazanoj želji, biti sahranjena u krugu porodice u njenom rodnom selu Paragusha, opština Mališevo.

Inače, predsjednik Kosova Hashim Thaçi je povodom smrti velike umjetnice Nexhmije Pagarushe proglasio današnji dan, Danom državne žalosti na cijeloj teritoriji Republike Kosovo.

Nexhmije Pagarusha je tri godine pohađala solo pjevanje u muzičkoj školi u Beogradu. Muzičku karijeru započela je kao solista u Radio Prištini 1948. Istovremeno je bila angažovana u Albanskoj drami tadašnjeg Narodnog pozorišta Kosova. Više od 40 godina provela je na sceni, pevajući narodne i zabavne pesme, kao i poznate operske arije. Njena najpopularnija pesma je “Baresha” (Čobanica), koju je komponovao njen suprug Rexho Mulliqii, po tekstu kosovskog pjesnika Rifata Kukaja. U svojoj bogatoj karijeri snimila je pet albuma i vise od 80 pjesama, a igrala je i u 11 jugoslovenskih i albanskih filmova.

Karijeru je završila 1984. koncertom u Sarajevu. Nakon rata na Kosovu radila je kao muzički savjetnik na Radio Kosovu. Poznata albanska solistkinja Nexhmije Pagarusha, odlikovana je maja 2018. u Tirani medaljom predsjednika SAD-a Donalda Trampa.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.