open-navfaktor-logo
search
Prekršene procedure
Košarac traži da Vijeće ministara BiH ugrozi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je od Vijeća ministara BiH da donese odluku o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz EU, a da pri tome nije ispoštovao sve procedure iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), saznajemo iz Vijeća ministara.
08.04.2021. u 10:10
get url
text

Time se ugrožava SSP, a dodatno bi nam prijetilo uvođenje drugih mjera koje bi EU strana pokrenula.

Prijedlog ove odluke, kojom se traži uvođenje carinskih stopa na goveđe i svinjsko meso iz EU, na dnevnom je redu današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

Prema našim saznanjima, Košarac je "požurio" i povukao poteze "na svoju ruku". Naime, nije ispoštovao redoslijed poteza s obzirom na to da je predložio donošenje ove odluke prije tehničkog sastanka sa EU koji je zakazan za 15. april, što je u suprotnosti sa SSP. Bosna i Hercegovina je dužna prvo provesti razgovore sa EU, te dati argumente i dokaze.

Pri tome, iz Delegacije EU su doveli u pitanje opravdanost predložene odluke jer nije ustanovljeno povećanje količine uvezenog svinjskog i goveđeg mesa u BiH, što je navedeno i u odgovoru Delegacije EU Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH od 26. februara.

Kako nam je pojašnjeno, prvo treba biti održan tehnički sastanak između EU i BiH na ovu temu, a on je zakazan za 15. april, a onda MVTEO o rezultatima sastanka treba izvijestiti Vijeće ministara pa tek na osnovu tih rezultata i relevantnih argumenata zatražiti od Vijeća ministara BiH pokretanje konsultacija.

Stručnjaci su stoga ranije upozorili da nisu ispunjeni formalnopravni uslovi za donošenje odluke.

Delegacija EU je ranije službenim putem upozorila da, pri tome, donošenje ovakve jedne odluke može dovesti do kršenja SSP-a i niz drugih mjera koje bi EU u tom slučaju pokrenula, kao što je ukidanje ATM mjera za BiH.

U prijedlogu odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda iz zemalja članica EU traži se uvođenje carinskih stopa na pet tarifnih oznaka na period od 200 dana u svrhu zaštite domaće proizvodnje goveđeg i svinjskog mesa.

Prema našim informacijama, Ministarstvo finansija i trezora BiH prethodno je dalo negativno mišljene na prijedlog odluke navodeći, između ostalog, da u njenom obrazloženju nisu iskazani efekti ovih mjera niti je navedeno na bazi kojih parametara je predložena visina carinske stope od 10 podsto + 2,5 KM po kilogramu.

{$galerijaFotografija}

misljenje_1.jpg
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.