U protekloj godini Željeznice RS-a zabilježile su pad broja prevezenih putnika i to za 104.046 u odnosu na 2019. godinu, kda su prevezle 162.210 putnika. To bi u procentima bilo smanjenje broja putnika za 64,15 posto, pišu Nezavisne. Iz Željeznica RS-a navode da se još ne može govoriti o potpunom vraćanju putničkog saobraćaja u normalu. Navode i da su cijene voznih karata ostale nepromijenjene, te dodaju da ni međuentitetski putnički saobraćaj još nije uspostavljen.

U Željeznicama FBiH navode da se smanjenje broja prevezenih putnika tokom 2020. godine odvijalo u više etapa, podsjećajući da je željeznički putnički saobraćaj u Federaciji BIH u potpunosti bio obustavljen više od dva mjeseca, od 20. marta do 1. juna 2020. godine.

Tokom 2020. godine Željeznice FBiH prevezle su 75 posto manje putnika u odnosu na 2019. godinu, kad ih je prevezeno 494.612. Prije pojave pandemije, svake godine bilježen je porast broja putnika, ističu u Željeznicama FBiH. Ni u Željeznicama FBiH nije došlo do promjene cijena usluga. Ističu da se željeznički putnički saobraćaj odvija na relacijama Čapljina - Sarajevo - Čapljina, Konjic - Sarajevo - Konjic, Sarajevo - Zenica - Sarajevo, Zenica - Maglaj - Zenica. U decembru 2020. godine na relaciji Sarajevo - Maglaj - Sarajevo u saobraćaj je uveden niskopodni elektromotorni voz (NEMV), koji putnicima pruža izuzetno visok stepen ugodnosti i komfora tokom vožnje. I dalje je na snazi obustava željezničkih putničkih linija Sarajevo - Banja Luka - Sarajevo i Sarajevo - Bihać - Sarajevo.