open-navfaktor-logo
search
Koordinacija sindikata
Korisnici budžeta u HNK dobijaju akontaciju umjesto plaća, podaci nestali sa servera?!
Koordinacija sindikata korisnika budžeta HNK u saopćenju za javnost istakla je da će već drugi mjesec zaredom korisnici budžeta HNK najvjerojatnije primiti umjesto plaće akontaciju.
11.05.2021. u 08:46
get url
text

- To konkretno znači plaća od februara, bez penzijskih i zdravstvenih doprinosa kao i bez honorara. Oni koji su u februaru bili bolesni od korone, a takvih nije mali broj, dobiva umanjenju plaću, iako bi za oporavak nakon korone trebali imati dodatke za oporavak. U obrazloženje nadležnih da je pao server i da se ne može popraviti ni za dva mjeseca niko ne vjeruje. Uprkos naporima svih računovođa koji su u 21. stoljeću fizički odradili unos izgubljenih podataka, baza podataka još ne postoji! - naveli su u saopćenju i dodali:

- Ako na Google unesemo: "Razlozi pada servera, backup podataka, sarajevska firma Ping" izlaze zanimljive informacije:  ukoliko server padne, IT stručnjaci ga mogu popraviti za deset minuta. Pa evo ako je potrebno i par dana, pa čak i mjesec dana, ostaje nam nedoumica na koju ni svima poznati Google nema odgovor, što je sa serverom budžeta HNK?

Server je, kako ističu iz Koordinacije, pao 29. marta 2021. te su svi podaci o 6.000 korisnika bespovratno izgubljeni!?

- Google nam također odmah daje informaciju o sarajevskoj firmi Ping koja između ostalog radi sva softverska rješenja za Vladu Sarajevskog kantona te da je to ugledna softverska kuća kojoj je jedna od primarnih djelatnosti sigurnost podataka i backup! Kako je ugledna firma uspjela izgubiti podatke od 6.000 korisnika zbog pada servera? Nešto je tu nelogično. Ako dalje istražujete, dobijete informaciju: "Hosting firme neće izgubiti vaše podatke u 99,99 posto slučajeva, no, imaju pravo na to, ako se tako nešto dogodi nekom višom silom, vi ste odgovorni čuvati te podatke na sigurnom mjestu" - navode u saopćenju.

Iz Koordinacije se pitaju mogu li zaključiti da se dogodila "viša sila" i da je 6.000 korisnika u onih 0,01 posto?

- Ako Vlada HNK nije potpisanim ugovorom posebno angažirala Ping za čuvanje podatka, onda je te podatke svakako dužan čuvati naručilac posla i potpisnik ugovora s firmom Ping – Ministarstvo finansija, tj. Vlada HNK - rezonuju i dodaju:

- Gospodo iz Ministarstva finansija, Ministarstva prosvjete ili Vlade i gospodo iz firme Ping, hoćete li se dogovoriti ko je krivac za nastalu situaciju u vezi neisplaćenih zarađenih plaća, honorara, uplata doprinosa itd. i ko će snositi posljedice ili je možda u pitanju nešto sasvim drugo o čemu ni jedni ni drugi ne žele govoriti? Hoće li gospoda iz firme Ping platiti penale ili će odgovorni iz Ministarstva finansija snositi odgovornost? Ovakvo što je nepojmljivo za vrijeme u kojem živimo. Oštećeni korisnici budžeta, nas 6.000, tražimo normalno obrazloženje za ovakvu situaciju i svoje zarađene plaće, honorare, doprinose u tačnom iznosu, a ne akontaciju s kojom nismo sigurni hoće li nas vratiti sa zdravstvenoga pregleda.

Saopćenje potpisuju Josip Milić i Edina Čomić iz Sindikata srednjih škola HNK, Slavko Lauš iz Sindikata učitelja HNK, Omer Tipura iz Sindikata osnovnih škola HNK, te Dalibor Alilović iz Sindikata državnih službenika i namještenika HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.