Njemački konzervativni političar Friedrich Merz objavio je svoju kandidaturu za čelnika Kršćansko-demokratske unije (CDU) nakon odluke Angele Merkel da se povuče s pozicije lidera ove stranke.

U obraćanju na konferenciji za medije u Berlinu, 62-godišnji političar je kazao da je CDU-u potreban "preporod" i "novi početak" poslije velikih gubitaka na nedavno održanim regionalnim izborima.

- Ne možemo dozvoliti glasačima da odustanu od etabliranih stranaka zbog frustracija i svoje glasove daju populističkim partijama - kazao je Merz, aludirajući na glasače razočarane CDU-om koji su na nedavnim izborima glasali za krajnje desničarsku Alternativu za Njemačku (AfD).

Inače, Merz se 2009. godine povukao iz političkog života te je karijeru nastavio u kompaniji za upravljanje investicijama. Njemački mediji ga opisuju kao "dugogodišnjeg rivala kancelarke Merkel", a upravo posljednjih nekoliko mjeseci pojavio se kao oštri kritičar njene politike otvorenih vrata za izbjeglice.

CDU će izabrati novog predsjednika na predstojećem partijskom kongresu u decembru u Hamburgu.

Merkel, koja je 18 godina bila na čelu CDU-a, u ponedjeljak je izvijestila partijske saradnike kako se na predstojećem kongresu neće kandidirati za predsjednicu stranke.