open-navfaktor-logo
search
Bogoljub Karić
Kontroverzni tajkun iz Srbije bi da se podmladi za 20 godina, podnio i službeni zahtjev
Kontroverzni srbijanski tajkun Bogoljub Karić potvrdio je da je na svoj 65. rođendan gradskoj upravi Kragujevca, kao nadležnom državnom organu, podnio zahtjev za donošenje odluke o promjeni upisa podatka o činjenici njegovog rođenja, tako što će se utvrditi da je rođen 17.1.1974. godine u Peći, a ne 17.1.1954. godine, kako je upisano u matičnoj knjizi.
08.02.2022. u 19:35
get url
text

Kako je ocijenio, zahtjev je zasnovan na važećim zakonima i nespornim činjenicama, a razlozi za podnošenje zahtjeva nisu samo lične prirode.

Opisujući sebe kao "jedinstvenu ličnost u savremenoj srpskoj historiji", on podsjeća da neumorno promoviše čovjekoljublje, "pa je i taj zahtjev podnio u ime svih koji se, bez obzira na godine života, osjećaju sposobnim da rade i budu posvećeni dobrobiti ne samo svoje porodice, kao najsigurnijeg mjesta, nego i društva kao cjeline".

- Koji ne žele da se penzionišu i budu na teretu budžetu Republike Srbije, Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja i Fondu zdravstvenog osiguranja, koji ne žele prava iz tih fondova, da ne bi umanjili sredstva, koja bi pripala drugim ljudima, kojima su stvarno potrebna - obrazložio je Karić.

Prema njegovim riječima, "zahtjev je podnio u ime svih ljudi koji, kao i on, misle da čovjek nikada nije star, dok god se osjeća mladim i sposobnim da radi i da niko, osim Boga, nema pravo da određuje do kada ćemo biti na ovom svijetu, do kada ćemo raditi i stvarati".

Karić smatra da "zakoni koji čovjeka samo zbog datuma rođenja proglašavaju starim i nepodobnim za rad moraju da se mijenjaju".

Do tada i nakon toga, svako treba da ima pravo da se razmotri njegov zahtjev, uključujući i Karićev, navodi se u saopćenju, uz detaljno obrazlaganje zakonskih i ustavnih osnova za ovaj zahtjev, prenijeli su mediji u regiji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.