U delegaciji DF-a bili su i Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Albin Zuhrić. Razgovaralo se o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini. 

Komšić je nakon sastanka rekao da u ovim okolnostima čisto sumnja da se do marta naredne godine, kako je to najavljivao Palmer, može postići dogovor o izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona BiH.

- Dotakli smo se svega, a najviše oko izmjena i Ustava i Izbornog zakona BiH. Držali smo se priče o izmjeni Ustava BiH. Palmer nije donio nikakvo rješenje, mada iz ovih razgovora da se zaključiti o čemu se radi. Brisanje etničke odrednice za izbor članova Predsjedništva BiH, te državni Dom naroda kako bi se svima omogućio pristup tom domu. To nije loš pristup, ali đavo je uvijek u detaljima – rekao je Komšić.

VEZANI TEKST - Izetbegović o pregovorima: Izbor člana Predsjedništva BiH i blokada u FBiH moraju se istovremeno rješavati

Istakao je da se u Federalnom domu naroda moraju stvari deblokirati, te da nisu puno govorili o ponašanju Milorada Dodika, osim što je on ponovio ono što misli, a to je "da je riječ o ugrožavanju suverentita BiH potpomognutim iz vana prije svega od susjeda, i kroz zahtjeve Dodika i Čovića".

- Svjestan sam zašto su i Amerikanci i Evropljani izbacili u prvi plan presudu "Sjedić-Finci", ona se može implementirati, ukidanjem etničkih odrednica riješen je problem kada je riječ o Predsjedništvu, kao i državni Dom naroda. Ali ostale presude, pogotovo presuda "Zornić" je nešto od čega svi bježe kao đavo od krsta – pojasnio je on, dodajući da ova presuda zahtijeva intervenciju u Ustavu BiH čime se ruši postojeći sistem organizacije države.

Istakao je da bi to najviše volio jer se poklapa sa politikom i idejom u koju on vjeruje. Međutim...

- Nećemo dobiti podršku stranaca. Oni insistiraju na izmjenama u vezi s Predsjedništvom BiH i Domom naroda BiH. Kada je riječ o izbornim jedinicama u BiH, ne može se uvesti načelo nejednake vrijednosti glasa. To je besmisleno, i ako bismo išli tim putem, to bi vodilo ka teritorijalizaciji etničkog principa i samo bismo dali protivnicima ove zemlje da nastave sa podjelom – zaključio je Komšić.

Palmer i Eichhorst jučer su se sastali sa predsjednicima SDA Bakirom Izetbegovićem, SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, te predstavnicima opozicije iz Federacije BiH.