open-navfaktor-logo
search
SEECP
Komšić pozvao na poštivanje presuda Međunarodnog tribunala za ratne zločine
Komšić je istakao da je Bosni i Hercegovini čast biti zemlja koja predsjedava SEECP-om, procesom koji je iniciran s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja i dobrosusjedskih odnosa
09.07.2019. u 10:37
get url
text

Razvijanjem regionalne saradnje šaljemo poruku da region Jugoistočne Evrope može biti dijelom integracijskih procesa, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obraćajući se na plenarnoj sjednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koja se održava na Jahorini, javlja Anadolu Agency (AA).

Komšić je istakao da je BiH čast biti zemlja koja predsjedava SEECP-om, procesom koji je iniciran s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja i dobrosusjedskih odnosa.

Izrazio je zadovoljstvo što BiH po drugi put predsjedava ovim Procesom i nadu da je prvo predsjedavanje u periodu 2003.-2004. ostavilo niz pozitivnih efekata, posebno u pogledu regionalne saradnje.

- Razvijanjem regionalne saradnje i dobrih susjedskih odnosa šaljemo jasnu poruku da ovaj region, odnosno Jugoistočna Evropa, može biti dijelom integracijskih procesa, posebno onih koje BiH vode prema NATO-u i EU - rekao je Komšić.

Podsjetio je da su neki od najvažnijih ciljeva SEECP-a razvoj stabilnosti, sigurnosti i dobrosusjedskih odnosa, intenziviranje multilateralne i trgovinske saradnje u regiji, posebno prekogranične saradnje, promocija saradnje na humanitarnom, socijalnom i kulturnom nivou, kao i saradnja na polju pravde i unutrašnjih poslova.

- Kada sagledamo ove ciljeve onda možemo konstatovati da je saradnja zemalja članica ovog Procesa veoma dobra u pomenutim odnosima. Svakako da ima prostora da radimo zajedno na rješavanju mnogih otvorenih pitanja čime ćemo dodatno unaprijediti dobre susjedske odnose - poručio je Komšić.

Pozvao je sve učesnike samita da pronađu način i riješe otvorena pitanja u korist građana.

- Neophodno je održati stabilnost u regionu te kroz međusobnu saradnju i zajedničke mehanizme održati i lakše kontrolisati nezakonite migracijske tokove koji su zadesili gotovo sve naše zemlje. Samo ćemo se zajedno lakše i efikasnije suočiti s izazovima koji su pred nama. Na taj način pokazaćemo da ovaj prostor pripada EU te da svaka zemlja koja koja još nije dobila status zemlje članice EU svakako može proći sve izazove koje nameće prijemna procedura za članstvo u EU - rekao je Komšić.

Pozvao je sve zemlje članice Procesa da poštuju presude Međunarodnog tribunala za ratne zločine za genocid i zločine protiv čovječnosti i na taj način odaju počast svim žrtvama genocida, kao jednom od preduslova za izgradnju trajnog pomirenja i pomirenja među zemljama Zapadnog Balkana.

Samitu, koji se održava u hotelu "Termag" na Jahorini, prisustvuju predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, zatim predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Albanije Ilir Meta, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Bugarske Boyko Borisov te predstavnici Hrvatske, Rumunije, Grčke, Moldavije i Slovenije.

Plenarnoj sesiji prisustvuju i predstavnici Evropske unije (EU) i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), dok je svoj dolazak u BiH otkazala delegacija Kosova.

Samitom na Jahorini BiH završava jednogodišnje predsjedanje Procesom, nakon čega bi vođenje ove inicijative trebalo preuzeti Kosovo. Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.