Srijeda, 17.08.2022.

Komšić poklonio papi Franji djelo sarajevskog umjetnika, razgovarano o situaciji u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovie Željko Komšić prisustvovao je danas na audijenciji kod Svetog Oca pape Franje, a nakon toga sastao se i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Predsjedavajući Komšić upoznao je Papa Franju o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Razgovarano je o odnosima Svete stolice i Bosne i Hercegovine, te je nalašeno je da će Vatikan i dalje pružati konstruktivnu političku podršku Bosni i Hercegovini kao multietničkoj državi, te podršku njenom putu ka euroatlanskim integracijama.

Predsjedavajuči Komšić je istakao da je za Bosnu i Hercegovinu pravo i jedino riješenje njeno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Potvrđena je potreba da se osigura poštivanje osnovnih ljudih prava i svih građana Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o zajedničkim interesima na regionalnom i međunarodnom planu, kao što su mir i sigurnost, poticanje dijaloga i kako odgovoriti na izazove sa kojima se susreću zemlje Zapadnog Balkana.

Na kraju susreta, predsjedavajući Komšić poklonio je Papa Franji poseban poklon, autentično umjetničko djelo sarajevskog akademskog kipara Enesa Sivca, raspelo Isusa Krista, kao i originalnu repliku Župne crkve Sv. Josipa na Marijn dvoru u Sarajevu, oba urađena posebno za ovu priliku.

Predsjedavajući Komšić i državni sekretar Svete Stolice kardinal Pietro Parolini dotakli su se ratifikacije i implementacije dokumenata Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, koji je predsjedavajući Komšić potpisao prethodnom mandatu 2007. godine. Sagovornici su zaključili da je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu poštivanje osnovnih ljudih prava svih građana, kao i mir i sigurnost u regiji. I ovaj put je iskazana briga Svete Stolice o kontinuiranom napuštanju Bosne i Hercegovine, a osobito mladih.

Susretu predsjedavajućeg Komšića sa državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinijem prisustvovao je i mons Miroslaw Wachowski.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh