open-navfaktor-logo
search
Reagirao na saopćenje
Komšić odgovorio Rusima: Jedinstvena BiH je postojala prije entiteta, postojat će i poslije njih
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je pokušaj negiranja jedinstva države Bosne i Hercegovine kao državne cjeline od Ruske Federacije kao najdublji izraz nepoštivanja države Bosne i Hercegovine od predstavnika ove države, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.
26.04.2021. u 20:37
get url
text

- Selektivno pozivanje na Ustav BiH pri čemu se nastoji uvećati uloga entiteta na uštrb države Bosne i Hercegovine kao cjeline, te poručiti da su entiteti iznad države, nije samo loša poruka od strane Ruske Federacije, nego se očito svjesno previđaju činjenice. Bosna i Hercegovina ima svoj državni kontinuitet, postojala je i prije entiteta, a postojati će i poslije njih. Podsjećam na prvi član Ustava Bosne i Hercegovine - navodi Komšić.

VEZANI TEKST - PIC najstrožije osudio poteze predstavnika RS-a o "mirnoj disoluciji" BiH

Dalje citira da "Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama".

Ruska ambasada u BiH danas je saopćila da se nije pridružila današnjoj zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC) jer je smatra "neuravnoteženom".

U saopćenju povodom zajedničke izjave, iz Ambasade Rusije su kazali da Upravni odbor PIC-a mora strogo poštovati slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma, te dali svoje tumačenje.

- Već po ko zna koji put primjećujemo pokušaje da svjesno izvrnu njegov tekst. Izrazit primjer je promocija teze o tome što BiH uključuje dva entiteta, iako tačka 3 člana 1 Ustava jasno kaže da se BiH sastoji od dva entiteta. Ovo nije samo semantička razlika - naveli su iz Ambasade Rusije.

U saopćenju su također naveli "da je u Aneksu 4 riječ 'država' u odnosu na BiH pomenuta samo tri puta, te da ne postoji nijedno pominjanje 'jedinstvene države'".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.