Istakao je da je zatražio informacije od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji su jasno rekli da nisu bili uključeni u ovaj postupak, niti postoji bilo kakav dokument kojim se inicira potpisivanje protokola, i memoranduma o saradnji ili međunarodnog sporazuma, kojim bi dvije suverene zemlje, Bosna i Hercegovina sa jedne strane i Hrvatska sa druge strane, tako nešto dogovorom omogućile.

- Dakle, sad postaje jasno da je ovo bio akt sa one druge strane zakona i međunarodnog prava, u čemu su neki očito učestvovali. Jedan od aktera koji nam mora ponuditi odgovore na pitanja kako je ovo uopće bilo moguće je direktor Granične policije BiH Zoran Galić. Bez obzira sa kolikim ljudstvom raspolažu i kakvi su kapaciteti državne Granične policije, polaganje ovolikih gasovodnih instalacija ne može i ne smije proći neprimijećeno - naveo je Komšić.

Dodao je da je to sasvim dovoljan povod da se traži odgovornost direktora Granične policije Bosne i Hercegovine i da nadležni organi - SIPA i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, odmah provjere eventualnu umiješanost pojedinaca u takvu nezakonitu aktivnost.

Od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine očekuje da odmah stupi kontakt sa Graničnom policijom BiH koja mora učiniti sve da bespravni radovi odmah budu zaustavljeni.

- Vlada Republike Hrvatske neizostavno mora zaustaviti sve radove na gasovodu. Riječ je o potpunom skandalu i udaru na suverenitet države Bosne i Hercegovine - poručio je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.