open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Komšić: Mi smo sporazum shvatili da ako ide ANP, onda je i mandatar OK
Ako ide Godišnji nacionalni program, ide i mandatar, izjavio je Komšić
06.08.2019. u 14:23
get url
text

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte (DF), komentarisao je danas za N1 jučer potpisani sporazum lidera vladajućih stranaka u BiH s principima za formiranje vlasti na državnom nivou.

Komšić je kratko za N1 kazao da "ako ide Godišnji nacionalni program, ide i mandatar".

-Mi smo sporazum shvatili da ako ide ANP, onda je i mandatar OK - kazao je on za N1.

U principima za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, a koji su potpisali Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, pod tačkom tri navedeno je: 

-Nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unapređenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH. Sve aktivnosti u ovom smislu provode se u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO-om, uključujući izradu nacrta i planova, na bazi odluka Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.