Članovi Predsjedništva su izrazili dobrodošlicu komesarki Johansson i zahvalnost zbog interesa EU-a za partnersku saradnju sa BiH, imajući u vidu i kontinuirane posjete visokih dužnosnika EU Bosni i Hercegovini. Istaknuta je dobra saradnja i zahvalnost šefu delegacije EU-a u BiH Johannu Sattleru za podršku koju pruža vlastima u BiH u realizaciji i ispunjavanju uslova za EU integracije BiH, a koji je ujedno bio u delegaciji sa komesarkom za unutrašnje poslove EU-a Ylvom Johansson.

Johansson je predstavila aktivnosti na implementaciji Novog pakta o migracijama i azilu i dostizanje zajedničkog mehanizma za upravljanje migracijama, te novi pristup koji treba ojačati zajedničku politiku migracija i azila.

Pitanja kojima će se posvetiti nužna i dalja pažnja EU-a su pitanje jačanja granične policije, u svrhu bolje kontrole granica, a u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, odnosno migranti koji ne budu imali odobren azil bit će vraćeni u zemlju porijekla, odnosno polaska.

U razgovoru sa članovima Predsjedništva istaknuto je pitanje jačanja kapaciteta za efikasnije i adekvatno upravljanje migracijama na teritoriji BiH. Svi nadležni nivoi vlasti u BiH su pozvani na saradnju i koordinaciju u rješavanju situacije uz nastavak podrške i pomoći od EU-a i međunarodnih organizacija. U tom kontekstu je razgovarano i o potpisivanju i realizaciji Sporazuma o readmisiji i jačanju readmisijskih kapaciteta.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili za interes i podršku EU-a u rješavanju problema sa migrantskom krizom u BiH, te ponovili opredjeljenje i iskazali spremnost za punopravno članstvo u EU i provedbu reformi u procesu evropskih integracija, te u realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sastanku je prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić.