open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Komšić: Dodik se mora naviknuti da čita dokumente i da dolazi na posao
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je kazao da su svi članovi bili obaviješteni o izboru novog stranog sudije Ustavnog suda BiH i to još u oktobru prošle godine, te da, suprotno tvrdnjama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, nije ništa tajio.
19.02.2020. u 15:19
get url
text
get url
text

- Pismo predsjednika Ustavnog suda dolazi na Predsjedništvo, ne dolazi meni. Ja sam na to pismo pristojno odgovorio i ništa više. Imenovanje sudije Ustavnog suda nije nadležnost Predsjedništva BiH nego predsjednika Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Predsjedništvo na to čak ne daje ni saglasnost jer da daje, onda bi bila obavezna sjednica i razgovor da se ta saglasnost postigne – izjavio je Komšić.

Komšić ocjenjuje da se radi o Dodikovom pokušaju da kroz procedure koje će on da interpretira pokuša da potpuno onemogući imenovanje stranih sudija.

- To je nešto što mu neće biti dopušteno. Ako neko misli da je neko naivan u ovoj zgradi i u Sarajevu i da misli da će kroz na silu interpretirane procedure i nešto što ne piše ni u Ustavu i u jednom zakonu onemogućiti imenovanje stranih sudija i na taj način očistiti Ustavni sud od stranaca, onda se grdno vara. Ja mogu u neku ruku da razumijem kolegu Dodika. On dolazi iz jednog dijela BiH gdje je njegova riječ i zakon i prva i posljednja, ali on se mora naviknuti da čita prvo dokumente, on se mora naviknuti da dolazi na posao jer ne mogu ja odgovarati što je to njegovim savjetnicima promaklo – izjavio je Komšić.

Ukoliko Dodik smatra da je oštećen i da je urađeno nešto protivno Ustavu, Komšić preporučuje da se obrati Ustavnom sudu jer samo ta institucija to utvrđuje.

Pojasnio je Komšić da je Dodik glasao danas o svim tačkama dnevnog reda, ali je bio protiv svih, izuzev jedne koja se odnosila na predložena pomilovanja. Kada je u pitanju odluka o privremenom finansiranju, za koju je Dodik najavio da neće glasati za njeno usvajanje, Komšić je kazao da se on tu ne pita.

VEZANI TEKST - Dodik: Tražio sam utvrđivanje Komšićeve odgovornosti, on bi trebao podnijeti ostavku, preglasali su me

- Ja stvarno ne znam šta rade ti ljudi oko njega. Ja razumijem da on ne može sve stići. Ne pita se Dodik za odluku o privremenom finansiranju. Ako to urade njegovi ministri i zastupnici, neka on odgovara ljudima zašto nemaju plaća, ako je već spreman da preuzme taj rizik. Nek odgovara i ljudima u institucijama BiH koji dolaze iz RS-a zašto nemaju plaća. To je odgovornost koju on preuzima na sebe, ja se sa tim na njegovom mjestu ne bih igrao. On je onako dosta plahovit čovjek i nekad mislim da je on jednostavno talac svojih riječi i postupaka, pa onda ima problem da se vrati koji korak unazad i da se pravda da on zapravo nije popustio. Tako je bilo oko NATO-a. Natezali smo se besmisleno godinu. To smo mogli uraditi za dva dana i na kraju opet on objašnjava kako ne piše ono što piše – pojasnio je Komšić.

Kazao je da SNSD može pokrenuti izmjene Ustava BiH, da je to legitimna stvar, ali da niko nije dužan samo Dodika da sluša i da se izjašnjava samo o onome što on želi i kada on želi.

- To je djetinjasto. Ja čak sa djetetom nemam tu vrstu problema. Polako, postoje procedure – kazao je Komšić.

Odgovorio je Komšić i na Dodikov poziv da podnese ostavku.

- Ja mogu imati razumijevanja za neka njegova stanja, ali ne mogu raspravljati sa njegovim bijesnim glistama o svemu. To što se njemu ne sviđa što sam ja u Predsjedništvu, morat će da se strpi bar još tri godine, a poslije ćemo da vidimo – poručio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.