Nakon prikazanog, a nikada ranije viđenog 12-minutnog video snimka ekstremističkih grupa koje predvode smrtonosnu opsadu i zapanjujućim svjedočenjem iz Trumpovog najužeg kruga, komisija je uz zapanjujuće detalje ustrajala u tvrdnji da su Trumpove ponovljene laži o izbornoj prijevari i njegov javni napor da zaustavi pobjedu Joea Bidena doveli do napada i ugrozili američku demokratiju.

- Demokratija je i dalje u opasnosti - rekao je predstavnik demokrata Bennie Thompson, predsjedavajući vijeća, tokom saslušanja, koje je tempirano za udarno vrijeme kako bi se doprlo do što većeg broja Amerikanaca.

- Taj dan je bio kulminacija pokušaja državnog udara, drskog pokušaja, kako je jedan izgrednik rekao ubrzo nakon 6. januara, da se zbaci vlada - rekao je Thompson i dodao da nasilje nije bilo slučajno.

Saslušanja možda neće promijeniti stavove Amerikanaca o napadu na Kapitol, ali istraga komisije treba da ostane javno zabilježena za buduće generacije.

Uoči izbora za Kongres ove jeseni, i s obzirom da Trump razmatra još jednu kandidaturu u Bijeloj kući, konačni izvještaj komisije ima za cilj da objasni najnasilniji napad na Kapitol još od 1814.godne i da osigura da se takav napad nikada više ne ponovi.

Svjedočenje u četvrtak pokazalo je kako se Trump očajnički držao vlastitih lažnih tvrdnji o izbornoj prevari, pozivajući pristalice da dodju na Kapitol 6. januara kada je Kongres trebao potvrditi rezultate izbora, uprkos tome što su ljudi oko njega insistirali da je Biden pobijedio na izborima.

U prethodno dosad neviđenom video snimku, komisija je pustila dosjetku bivšeg državnog tužioca Billa Barra koji je svjedočio da je rekao Trumpu da su tvrdnje o namještenim izborima "hrpa sra...".

U drugom, kćer bivšeg predsjednika, Ivanka Trump, izjavila je da poštuje Barrov stav da nije bilo izborne prevare. "Prihvatila sam ono što je rekao."

Drugi snimci su prikazali vođe ekstremističkih grupa, Čuvara zakletve i Ponosnih momaka (Oath Keepers and Proud Boys) kako se spremaju za juriš na Kapitol kako bi se borili za Trumpa. Jedan za drugim izgrednici su rekli Komisiji da su došli na Kapitol jer je to od njih tražio Trump.