Komemoracija u povodu 74. godišnjice od događaja u Bleiburgu, koja je proteklih sedam dana bila pod velikim pritiskom javnosti, počela je danas po uobičajenom programu na Loibaškom polju pored Bleiburga.

Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu nakon čega će krenuti procesije prema Bleiburškom polju, gdje će se održati misa i potom molitva za islamske vjernike, a završit će polaganje vijenaca kod spomen-obilježja. Manifestacija se odvija po neizmijenjenom programu u odnosu na prethodne godine, i potrajat će tri sata, ali prvi put neće uključivati političke govore, pa čak ni prisutnost najviših predstavnika vlasti, prenosi Hina.

Komemoracija je okupila velik broj učesnika, ali i policije, a prostor je označen upozorenjima da je pod video-nadzorom. Nije uočeno da sudionici imaju nedopuštene simbole, nose samo hrvatske zastave.

Početkom maja Biskupija u Klangenfurtu odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise obrazlažući da se politički instrumentalizira i da je postala dio "političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju historije“. Mediji su nagađali da je komemoracija dovedena u pitanje, pa su najviši predstavnici hrvatske vlasti razgovarali s kolegama u Austriji, nakon čega je odobreno da se "Bleiburg" vodi kao javno okupljanje.

Počasni bleiburški vod, koji je organizator komemoracije, uz suorganizaciju Vijeća za inostranu pastvu biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, organizirao je i ove godine besplatan prijevoz iz Zagreba, ali je pozvao sve da se uzdrže bilo kakvih ustaških simbola, ili onih koji asociraju na to, kao i bilo kakvih povika ili znamenja koja su protuzakonita po hrvatskim, ali i austrijskim zakonima.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je na čelu institucije pokrovitelja komemoracije, položio je u četvrtak vijence kod spomen-obilježja na Bleiburškom polju i izjavio da je došao odati počast svim žrtvama te odbacio politizaciju toga čina, kao i relativiziranje karaktera ustaškog režima.

Sedam dana prije predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Macelj, Bleiburg i Hudu jamu, položila cvijeće te zapalila svijeće za nevine žrtve ubijene od pripadnika Jugoslavenske armije nakon završetka Drugoga svjetskog rata. U ime Vlade Republike Hrvatske danas su na komemoraciji prisutni hrvatski ministri Lovro Kušćević i Tomo Medved.

Proteklog vikenda antifašistička udruženja iz Hrvatske, Slovenija, Austrije i Italije održale su skup na mjesnom trgu u Bleiburgu na kojem su zatražile od tamošnje vlade da zabrani današnji skup koji se, kako smatraju, "prodaje kao okupljanje vjernika koji žele odati počast nevino ubijenima nakon završetka Drugoga svjetskog rata", a zapravo je, ustvrdili su, "naricanje za propalom ustaškom para-državom".