Subota, 08.08.2020.

Memorijalni centar

Kolona sa tabutima žrtava genocida stigla u Potočare

U Potočarima će 11. jula biti ukopane 33 žrtve genocida u Srebrenici

Kolona sa tabutima 33 žrtve genocida u Srebrenici koje će biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra 11. jula stigla je u Potočare. 

 

Dolazak tabuta Potočari - Srebrenica

Posted by Faktor.ba on Tuesday, July 9, 2019

 

VIDEO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ

Tabuti su po dolasku kamiona u Potočare izneseni u halu bivše tvornice akumulatora, nakon čega je počelo okupljanje porodica i drugih posjetilaca, a potom i učenje Jasina za žrtve genocida. 

Kao i svake godine do sada, tabuti će sutra po dolasku učesnika Marša mira biti izneseni na musalu. Kao i ranijih godina, tabuti će na musalu biti izneseni dodavanjem s ruke na ruku, a žrtve će na taj način ispraćati učesnici Marša mira i drugi posjetitelji Memorijalnog centra. 

Pred dolazak kolone u Memorijalnom centru se okupilo nekoliko porodica koje ove godine ukopavaju svoje najmilije, ali i onih koji su ranijih godina ukopali članove porodice. Među njima je i Esma Đikanović. 

-Prije nikad nisam mogla pričati. Bila sam sa troje maloljetne djece u Potočarima, voljela bih ispričati šta sam vidjela, i doktor mi govori da trebam. Došla sam sestrom da dočekamo tabute - kaže Đikanović.

Esma je u Potočarima ukopala jedno dijete, a kako nam je kazala, još traga za svojim suprugom.

-Živim sada u Americi, svake godine dođem u vrijeme obilježavanja genocida. I dolazit ću dok sam god dobro, dok mogu - rekla nam je Esma. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh