open-navfaktor-logo
search
Modri u Ligi prvaka
Koliko novca je pogodak Amera Gojaka donio Dinamu?
Pogodak reprezentativca BiH Amera Gojaka iz 71. minute, pet minuta nakon što je zamijenio Izeta Hajrovića, stigao je u pravo vrijeme
28.08.2019. u 08:14
get url
text

Remijem 1:1 u revanšu protiv Rosenborga fudbaleri zagrebačkog Dinama plasirali su se u grupnu fazu Lige prvaka.

Pogodak reprezentativca Bosne i Hercegovine Amera Gojaka iz 71. minute, pet minuta nakon što je zamijenio Izeta Hajrovića, stigao je u pravo vrijeme, u trenucima kada je Dinamo "visio" na stadionu Lerkendal.

- Pozlatila ti se ljevica, Amere! Udarčina, golčina, vrijedna tolike milione, vrijedna Lige prvaka! Kad se drami u Trondheimu nije vidjelo kraja, kad su se svi pitali može li Dinamo ovo preživjeti, ukazao se Gojak, džoker s klupe, opalio s dvadesetak metara i pogodio! Nije moglo bez stresa, nije moglo lagano, ali sad više i nije važno - napisao je novinar Sportskih novosti, istih onih koji su u danima iza nas kritikovali igru Gojaka i secirali svaki njen dio tražeći i najmanju grešku.

Ovako su Sportske novosti pisale o Gojaku nakon prve utakmice protiv Ferencvaroša

Danas ga slave, jer da nije bilo njegovog gola sinoć, ko zna u čijoj kasi bi završilo 15,25 miliona eura, koliko je klub sa Maksimira zaradio samo od plasmana u grupnu fazu Lige prvaka.

Osim toga Dinamo će zaraditi dodatnih 7,7 miliona eura po osnovno desetogoidišnjeg klupskog koeficijenta, a uz to će dobiti i još maksimalno dva miliona eura iz marketinškog poola iz kojeg UEFA klubovima dijeli 292 miliona eura.

Tako će Dinamo, ne računajući klupske prihode od prodaje ulaznica, prihode od klupskog marketiga, prodaje dresova i suvenira, prije prvog nastupa u grupnoj fati Lige prvaka zaraditi 25 miliona eura!

Nagradni fond za Ligu prvaka:
- plasman u grupnu fazu - 15,25 miliona eura
- pobjeda u grupnoj fazi - 2,7 miliona eura
- bod u grupnoj fazi - 900.000 eura
- plasman u osminu finala - 9,5 miliona eura
- plasman u četvrtfinale - 10,5 miliona eura
- plasman u polufinale - 12 miliona eura
- plasman u finale - 15 miliona eura
- pobjeda u finalu - 4 miliona eura (dodatna zarada od 3,5 miliona za nastup u Superkupu)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.