Na tu temu prošlog mjeseca razgovarali su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

- Budući da je Grad Sarajevo uknjižen 1/1 kao vlasnik Vijećnice, postoji obaveza plaćanja zakupa ili mukate - kazala je Karić 14. marta.

Mukata se za ovu lokaciju Austro-Ugarskoj plaćala godišnje tri groša.

No koliko će sada biti visina naknade koju će Grad Sarajevo plaćati Islamskoj zajednici BiH?

VEZANI TEKST - Karić će tražiti od Gradskog vijeća da se naknada za Vijećnicu plaća Islamskoj zajednici u BiH

Iz Gradske uprave Grada Sarajeva odgovorili su nam "kako će, nakon što se pribavi sva potrebna dokumentacija i informacije, gradonačelnica Gradskom vijeću ponuditi na razmatranje tekst Sporazuma u vezi s obavezom plaćanja mukate Islamskoj zajednici BiH, koja u sadašnjem periodu ima vrijednost oko 1,50 KM po metru kvadratnom zemljišta na kojem se nalazi Vijećnica".

- Grad Sarajevo trenutno vodi aktivnosti na pribavljanju relevantne dokumentacije i informacija u vezi s obavezom plaćanja mukate kao upisanog zemljišnoknjižnog tereta na zemljištu na kojem je izgrađena Vijećnica. Nesporno je da je zemljište na kojem je izgrađena Vijećnica izvorno bilo vakufsko i da je pripadalo Vakufu Gazi Isa-bega Ishakovića, kao i da na predmetnoj nekretnini u "C" teretnom listu zemljišnoknjižnog uloška postoji upisan teret-mukata i to kao dužnost svagdašnjeg vlasnika u A I upisanih nekretnina da plaća godišnju mukatu u iznosu od tri groša u korist Vakufa Gazi Isa-bega u Sarajevu - naveli su iz Gradske uprave Grada Sarajeva.