Igrači Mikela Artete, koji je na klupi naslijedio Unaija Emeryja, ove sezone zabilježili su tek šest pobjeda u prvenstvu, što je najslabiji učinak Arsenala još od sezone 1912/1913.

Osim kluba našeg Seada Kolašinca, u dosadašnjem dijelu sezone po šest pobjeda ostvarili su Brighton i West Ham, dok manje pobjeda od Topnika imaju samo Watford (pet) i Vrančićev Norwich City (četiri).

Londonski klub ove sezone je na domaćem terenu savladao Manchester United (2:0), Bournemouth (1:0), Aston Villa (3:2) i Burnley (2:1), dok je u gostima zabilježio dva trijumfa, i to protiv West Hama (3:1) i Newcastlea (0:1).

Zbog povrede mišića butine Kolašinca četvrtu utakmicu zaredom nije bilo u sastavu Arsenala, a gostujući remi protiv Burnleyja (0:0) u meču 25. kola bio je četvrti vezani u prvenstvu.

Arsenal S 31 bodom trenutno za četvrtim mjestom, na kojem se nalazi Chelsea, a koje vodi u Ligu prvaka, zaostaje deset bodova. S obzirom na to kakve partije pružaju čini se da poslije ovog negativnog rekorda samo čudo može spasiti sezonu kluba sa Emiratesa.