Iz rukovodstva Socijaldemokratske partije BiH (SDP) jučer su prvi istupili u medijima s ponudama za formiranjem koalicija i vlasti. Nermin Nikšić, predsjednik te stranke, iako gubitnik izbora, našao je prikladnim da počne pregovore ili bolje rečeno javno ponudi svoje i SDP-ove usluge. Pa čak i da ponudi formiranje vlasti mimo izbornog pobjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i volje građana.

Iako je javnost iz SDP-a mogla čuti uobičajene floskule kako neće ulaziti u "vlast radi vlasti" i praviti "matematičke koalicije", pozadina Nikšićeve i SDP-ove ponude je zapravo sasvim drugačija.

SDP na čelu sa Nikšićem doživio je još jedan izborni poraz uzrokovan, između ostalog, i četverogodišnjim smušenim, bezidejnim djelovanjem u opozicionoj hladovini, lošom predizbornom kampanjom i stranačkim rukovodstvom koje je, sasvim bjelodano, na prvo mjesto stavilo vlastite interese. Ilustrira to i činjenica da su prve pozicije na izbornim listama rezervirali za sebe, kao i kompenzacijske mandate, dok su daleko istaknutiji stranački kadrovi dobili prilično loše pozicije, a neki su upravo zbog toga odustali od izborne utrke.

Rukovodstvu SDP-a, ukoliko se želi održati na stranačkim pozicijama, nije preostalo ništa drugo nego da po svaku cijenu uđu u vlast gdje god postoji i najmanja šansa. Data su obećanje stranačkim kadrovima, oni očekuju svoj dio izbornog kolača, a sada su ta obećanja i došla na naplatu. Osim toga, u skorije vrijeme se očekuje sjednica Glavnog odbora SDP-a gdje predsjedniku Nikšiću i užem krugu ljudi oko njega valja položiti račune zbog (ne)ostvarenog rezultata.

I u samom je SDP-u popriličan broj kandidata sa izbornih lista koji su i pojedinačno osvojili veći broj glasova nego SDP-ov udarni tim kojeg čine predsjednik Nermin Nikšić sa 5.021 glasom, predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović sa 6.359 glasova, Irfan Čengić, generalni sekretar stranke, sa 3.348 glasova i politički direktor i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Mašić sa 3.891 glasom.

Skroman izborni rezultat stranke, ali i pojedinačni rezultati SDP-ovog najužeg rukovodstva, najbolji su pokazatelj u kakvo stanje je zapao SDP.  Ilustracije radi, četiri glavna čovjeka koji povlače sve konce u SDP-u i kojima gori pod nogama da uđu u vlast, dakle Nikšić, Magazinović, Mašić i Čengić, zajedno su osvojili manje glasova nego čak pet SDA-ovih kandidata pojedinačno. Njih četverica zajedno, prema trenutno obrađenim listićima u CIK-u, imaju svega 18.609 glasova. Nevjerojatno, ali istinito, pet SDA-ovaca su pojedinačno doslovno "pomeli" vrh SDP-a, a to su: Denis Zvizdić sa 28.877 glasova, Šemsudin Mehmedović sa 27.933 glasa, Nermin Mandra sa 23.871 glasom, Safet Softić sa 21.695 glasova i Semir Efendić sa 18.804 glasa. SDP-ov udarni tim po osnovu broja pojedinačnih glasova u stopu slijede i još neki SDA-ovi kandidati poput Miralema Galijaševića, Bege Gutića, Nezira Pivića...

Ili sasvim konkretno: Svaki od ovih pet SDA-ovaca ima izborni kapacitet veći od vrha SDP-a zajedno. Vrha SDP-a koji se prvi javio da predvodi vlast.