open-navfaktor-logo
search
Brojna imena
Koje općine i gradovi bi nakon Općih izbora mogli dobiti nove načelnike i gradonačelnike
Opći izbori koji će biti održani u oktobru donose na listama mnogo zanimljivih imena.
05.07.2022. u 22:29
get url
text
get url
text

Osim što će ovi izbori donijeti nova imena na državnom i entitetskim nivoima, zasigurno je da bi ovi izbori mogli donijeti promjene i imati utjecaja na lokalni nivo vlasti.

Nositeljica liste za Skupštinu Kantona Sarajevo ispred SDP-a bit će gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić. S obzirom na to da je Karić nositeljica liste, veliki su izgledi da ona uđe u Skupštinu KS, pa će biti itekako zanimljivo hoće li se birati novi gradonačelnik Sarajeva.

Karić nije jedina koja obnaša funkciju gradonačelnika, a koja će se naći na listi za predstojeće izbore.

Jedan od nosilaca liste za Zastupnički dom BiH ispred SDP-a bit će Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

VEZANI TEKST - Ko su nosioci lista, kandidati za članove Predsjedništva BiH, najveća bitka za Kanton Sarajevo
 

Na listama će se naći i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković koji će predvoditi PDP-ovu listu za Narodnu Skupštinu Republike Srpske. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić bit će jedan od nosilaca SNSD-ove liste za NSRS, a na SNSD-ovoj listi za NSRS također će se naći i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić nosti će listu za Skupštinu Kantona Sarajevo ispred Stranke za BiH. Efendić je i prošle izbore bio na listi za Skupštinu KS ispred Stranke demokratske akcije gdje je osvojio više nego dovoljan broj za ulazak u skupštinske klupe, ali je ipak odlučio predati zastupnički mandat i nastaviti obnašati funkciju načelnika.

Efendić je tada rekao kako neće ući u Skupštinu KS jer smatra da bi bilo gubljenje vremena da iz funkcije izvršne vlasti kao načelnik ode na mjesto zastupnika u Skupštini koja zasjeda samo jednom mjesečno.

Još jedan načelnik koji će se naći na listi je i Darko Tomaš, načelnik općine Prnjavor.

S obzirom na to da je i ranijih godina bila praksa da oni koji obnašaju funkcije na lokalnom nivou vlasti na Općim izborima dobiju dovoljan broj glasova za ulazak u skupštinske ili parlamentarne klupe, često se dešavalo da oni svoje mandate predaju stranci, te tako osiguraju u zastupničkim klupama mjesto onome ko je bio na broju ispod njih na listi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.