open-navfaktor-logo
search
Podaci Transfermarkta
Ko su menadžeri reprezentativaca BiH, koji igrači su bez zastupnika?
Ivaylo Petev, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, krajem prošle sedmice saopćio je spisak fudbalera na koje računa u oktobarskim gostujućim utakmicama protiv Kazahstana i Ukrajine.
27.09.2021. u 18:46
get url
text

Bugarski strateg pod čijom komandom Zmajevi nisu uspjeli uknjižiti pobjedu u prva četiri duela kvalifikacija za Mundijal, pozvao je 27 igrača. U odnosu na utakmice s Francuskom, Kuvajtom i Kazahstanom na spisku nema povrijeđenog Radeta Krunića, kao ni Harisa Hajradinovića.

Povratnici u dres s nacionalnim grbom su Mario Vrančić i Almedin Ziljkić.

Fudbalska reprezentacija BiH u javnosti se često naziva i kao menadžerska reprezentacija, odnosno selekcija u kojoj na izgled nacionalnog tima veliki utjecaj ima menadžerski lobi. Iz Fudbalskog saveza BiH često to negiraju, ali jasno je da su menadžeri važna karika u modernom fudbalu u cijelom svijetu. Ne samo na reprezentativnom, već i klupskom nivou.

Na spiskovima selektora uglavnom se nalazi oko 25 imena. Za većinu pozvanih fudbalera cjelokupna sportska javnost brzo bi pronašla konsenzus, dok su, ruku na srce, neki fudbaleri uvijek diskutabilni i meta spekulacija.

Menadžerima, zastupnicima igrača, cilj je da njihovi klijenti dobiju poziv u nacionalne selekcije, jer tako raste tržišna vrijednost. Naravno, iza svega stoji novac, profit, dobit.

Kada je u pitanju trenutni roster A reprezentacije BiH na koji računa Ivaylo Petev, agencije ARGENTUM SPORT I LIAN Sports Group zastupaju po dvojicu bh. reprezentativaca. Klijenti ARGENTUM SPORTA su Mateo Sušić i Eldar Ćivić. Vlasnik agencije prema specijaliziranom portalu Transfermarkt.de je Ives Čakarun iz Hrvatske, licencirani agent. Generalni direktor je Ninoslav Milenković, bivši reprezentativac BiH. Klijenti agencije još su Benjamin Tatar, Dino Beširović, Samir Memišević.

Agencija LIAN Sports u vlasništvu je utjecajnog i kontroverznog Falija Ramadanija. LIAN Sports brine o karijeri Miralema Pjanića, kao i Harisa Hajrdinovića koji je bio na prošlom spisku. Od povremenih bh. reprezentativaca tu je još Armin Hodžić. Podaci Transfermarkta govore da je LIAN Sports zastupao interese i Zvjezdana Misimovića, savjetnika Izvršnog odbora FSBiH, odnosno predsjednika Vice Zeljkovića. Navodno, glavni operativac ove agencije za balkansko tržište je Nikola Damjanac.

Golman Ibrahim Šehić, tvrde upućeni, nema menadžera, a prema Transfermarktu o njegovoj karijeri brine agencija Football+CM, čiji vlasnik je Tuna Bulent Gorgun.

Agencija Soccerfriends Sportmanagement reagistrovana u Njemačkoj zastupa Nikolu Vasilja, a AK Sport Agency iz Srebrenika stoji iza Kenana Pirića.

Anel Ahmedhodžić dio je FPA agencije u vlasništvu bivšeg švedskog fudbalera Markusa Rosenberga, a o karijeri Siniše Saničanina brine "Sports Clean". Transfermarkt ne raspolaže podacima o skautima i vlasniku ove agencije koja zastupa i Vladana Danilovića, još jednog povremenog Zmaja.

Menadžer Adnana Kovačevića je Nedžad Aljić, vlasnik agencije as-11.com, dok Seada Kolašinca zastupa ISMG Inernational čiji klijenti su uglavnom igrači s njemačkim pasošem.

Ivica Džidić i ARENA Sport Agency zaduženi su za karijeru Branimira Cipetića, dok je Gojko Cimirot klijent World of Soccera, agencije registrovane u Njemačkoj.

Amir Hadžiahmetović dio je SC Sporta koji vode Hadis Zubanović i Nedim Hrapović, Stjepan Lončar klijent je "ROGONA", agencije registrovane u Njemačkoj.

O karijeri Amera Gojaka brine agencija u vlasništvu njegovog oca Ahmeda, dok je menadžer Miroslava Stevanovića Mela Kodro, brat proslavljenog bh. golgetera Mehe Kodre.

Adi Nalić prema Transfermarktu dio je tima MD Managementa iz Švedske, a Luka Menalo član agencije Pharos iz Hrvatske.

Agencija Ballwerk Sports registrovana u Minehnu zadužena je za karijeru Smaila Prevljaka.

Nermin Čengić menadžer je Ermedinu Demiroviću, dok nema podataka o tome ko je zadužen za karijeru prvotimca Milana Radeta Krunića.

Odnedavno je kapiten Zmajeva Edin Džeko odlučio da njegove interese zastupa Italijan Alessandro Lucci.

Dennis Hadžikadunić je bez menadžera, odnosno menadžeri su mu članovi porodice, a zanimljivo, stoper Aleksandar Jovičić je također bez menadžera. Nije poznato ni ko je zadužen za karijeru Ajdina Nukića iz Tuzla Cityja, koji je jedini premijerligaški fudbaler pozvan u A tim Zmajeva.

Ko je zastupnik bivšem igraču Borca, a sada prvotimcu Olimpije Almedinu Ziljkiću nije dostupno na Transfermarktu. Interese Marija Vrančića zastupa njemački "Sooccertalk".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.