Izgubili kredibilitet

KO SDA: Forto i Konaković trebaju odmah podnijeti ostavke

Objavljeno: 27.09.2019. u 09:11

Fortina vlada nanijela je ogromnu štetu ne samo ugledu institucija KS, već i ugledu grada Sarajeva, ističu iz SDA

FOTO: Arhiv

Kantonalni odbor SDA poziva premijera KS Edina Fortu i predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića da podnesu ostavke zbog slučajeva Zornić i Bogunić.

-Činjenica je da je voljom Fortine vlade za direktora javnog preduzeća imenovano lice koje je osuđeno za najteže zločine tokom rata, nanijela je ogromnu štetu ne samo ugledu institucija KS, već i ugledu grada Sarajeva, a porodicama žrtava bol. Za to punu odgovornost moraju snositi najodgovorniji ljudi ove vladajuće garniture, a ne da se stvar zataškava kroz fiktivne smjene u nekim nevažnim partijskim komisijama - saopćili su iz KO SDA Sarajevo.

Kako navode, drugi razlog zbog kojeg su Konaković i Forto izgubili sav kredibilitet jeste svjedočenje njihove ministrice obrazovanja Zinete Bogunić, u kojem je naveden čitav niz protivzakonitih i koruptivnih aktivnosti dvojca Forto-Konaković. Dijelovi tog svjedočenja, kako ističu iz SDA, sadržavaju i elemente krivičnog djela, poput pokušaja pronevjere 500.000 KM javnog novca i narušavanja ustavnog poretka i zakona KS.

-Zbog svega navedenog, i budući da je proteklih dana postalo očigledno da su u potpunosti kompromitirali funkcije koje obavljaju, pozivamo Fortu i Konakovića da pokažu minimum političke odgovornosti i podnesu neopozive ostavke - saopćili su.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije