open-navfaktor-logo
search
Napao zbog hidžaba
Ko je Stipe Lozina, nasilnik koji je pretukao trudnicu iz vjerske mržnje
Mirno je sjedila s prijateljima u restoranu prije nego što ju je Lozina napao, ali je nosila hidžab što je njemu bilo dovoljno za brutalni napad
22.11.2019. u 18:27
get url
text
get url
text

Muškarac imena Stipe Lozina brutalno je napao ženu islamske vjeroispovijesti u visokom stadiju trudnoće u utorak u kafiću u Sydneyju. Lozina ju je prvo, prema riječima svjedoka, vrijeđao na rasnoj i vjerskoj osnovi, a onda je krenuo u fizički napad.

Na snimkama nadzornih kamera vidi se kako Lozina prilazi stolu za kojim su sjedile žene te zatim fizički nasrće na trudnicu sa maramom na glavi. Izudarao ju je rukama i nogama gdje god je stigao.

Lozina, za kojeg australski mediji pišu da je hrvatskog porijekla, nakon napada je uhapšen. Trenutno se nalazi u istražnom zatvoru. Odbijena mu je jamčevina i na sudu se ponovo mora pojaviti 5. decembra, no prema zasad dostupnim informacijama, javit će se videolinkom iz zatvora.

Objavljen je i Lozinin fotorobot. Njegova fotografija dijeli se i na društvenim mrežama, a jedan ju je korisnik na Instagramu objavio uz tekst: "Stipe Lozina - pazite se ovog smeća.", piše Index.hr. Lozina je od ranije poznat policiji. Optužen je za napad i nanošenje tjelesnih povreda.

Žrtva Stipe Lozine je trudnica Rana Elasmar iz Sydneyja. Trudna je 37 sedmica. Prema svemu sudeći, mirno je sjedila s prijateljima u restoranu prije nego što ju je Lozina napao, ali je nosila hidžab što je njemu bilo dovoljno za brutalni napad.

Prišao je stolu i počeo Ranu udarati po glavi i gornjem dijelu tijela, ali dijete, nasreću, nije povrijeđeno. Žena je ubrzo puštena iz bolnice te se na Facebooku oglasila o napadu i o problemima koje doživljava zbog svoje religije.

"Kako samo neko može misliti da ima pravo zlostavljati bilo koje drugo ljudsko biće? To pokazuje nedostatak humanosti, ali i slabost. Ne želim da se ovako nešto dogodi bilo kome, želim da se ljudi međusobno brane od kukavičkih djela poput ovoga i udružuju kako bi zaštitili žrtve. Ne možemo dopustiti da takvo ponašanje postane norma i mirno sjediti."

Zahvalila je ljudima koji su joj priskočili u pomoć u restoranu te javnosti zbog oštre osude napada.

-Mi smo majke, supruge, kćeri i zaslužujemo osjećati se sigurno kamo god krenemo. Zaslužujemo izaći bez straha da će nas neko nepoznat napasti na ulici, u restoranu, bilo gdje. Bojim se za svijet u kojem će odrastati naša djeca ako se ovaj problem ne riješi - još je napisala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.