open-navfaktor-logo
search
Ljudi u crnom
Ko je najviše puta sudio ove sezone: Najbolji bh. arbitar daleko od vrha
Premijer liga Bosne i Hercegovine ulazi u uzbudljivu završnicu u kojoj su četiri kluba uključena u borbu za titulu.
28.04.2021. u 13:00
get url
text

Sezona se bliži kraju, raste pritisak, kako na fudbalere, tako i na sudije. Arbitri u domaćem prvenstvu nisu se proslavili u posljednje vrijeme. Iz klubova stiže mnogo prigovora na njihov rad zbog ogromnog broja spornih odluka. Tako je Velež dva dana pred derbi sezone i utakmicu protiv Borca od FSBiH zatražio da pravdu dijele strani arbitri. To prema propozicijama takmičenja nije moguće.

VEZANI TEKST - Velež traži da utakmicu protiv Borca ne sude arbitri iz BiH

Franu Jelića, arbitra iz Širokog Brijega, nedavno su iz FK Sarajevo okrivili da je direktno utjecao na ishod meča protiv Zrinjskog. Jelić je "dijelio pravdu" ukupno 14 puta ove sezone, što ga pozicionira na prvo mjesto među premijerligaškim arbitrima. Jelić je podijelio 77 žutih kartona, odnosno  5,5 javnih opomena po utakmici. Interesantno je i to da je Jelić u elitnom rangu takmičenja debitovao tek 2018. godine.

Iza Jelića smješten je Banjalučanin Dragan Petrović sa 13 odsuđenih utakmica, a Adis Mulahasanović (Sarajevo), Aleksandar Njegomirović (Prnjavor), Luka Bilbija (Prijedor) vodili su mečeve po 11 puta.

Elvis Mujić (Banovići) i Haris Kaljanac (Sarajevo) glavni arbitri bili su po 10 puta, a među arbitrima koji su sudili devet utakmica je i Irfan Peljto, najbolji bh. sudija. Peljto je ove sezone sudio Evropsko prvenstvo do 21 godine, grupnu fazu Evropske lige, kvalifikacije za Evropsku ligu, Ligu nacija i grčku Super ligu. Za stručnjake u  Premijer ligi BiH očigledno nije dovoljno "dobar", s obzirom na to da mu iz Komiteta za sudije i suđenje nisu povjerili da vodi neke važne mečeve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.