open-navfaktor-logo
search
Inicijative
Klub zastupnika SDA traži isplatu po 1.000 KM svim zaposlenim u zdravstvenim ustanovama KS
Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo uputio je u proceduru set amandmana na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, kojeg Skupština razmatra na današnjoj hitnoj sjednici.
22.03.2021. u 15:38
get url
text
get url
text

Prvi amandman se odnosi na utvrđivanje obaveze Vlade Kantona Sarajevo da osigura jednokratnu stimulaciju u iznosu od 1.000 KM svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima zaposlenim u zdravstvenim ustanovama koji su bili angažirani u borbi protiv pandemije COVID-19.

Klub zastupnika SDA također traži izmjenu Prijedloga kojim bi se osiguralo subvencioniranje cijena vrtića u JU Djeca Sarajeva, te subvencioniranje produženog boravka u školama za korisnike koji su bili u izolaciji, proporcionalno broju radnih dana u kojem nisu koristili usluge vrtića i produženog boravka.

Amandmanom na Prijedlog zakona Klub zastupnika SDA obavezuje Vladu Kantona Sarajevo da osigura finansiranje cijele minimalne mjesečne bruto plaće na nivou Federacije BiH za djelatnosti kojima je zabranjen rad.

Predložena je i izmjena Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, kojom se obavezuje Vlada Kantona Sarajevo da na prijedlog Ministarstva privrede, najkasnije u roku od deset dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, donese poseban akt o postupku finansiranja, kojim će urediti ne samo postupak nego preciznije utvrditi uvjete za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.