Saopćenje u vezi konstituisanja Općinskog vijeća prenosimo u cijelosti.

- Želimo izraziti svoje razočarenje činjenicom da je već na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Velika Kladuša iskazan neviđen prikaz kršenja Statuta i Poslovnika Općine Velika Kladuša, što predstavlja ružan primjer nedemokratskog ponašanja.

Ako je po onoj narodnoj: "po zori se dan poznaje", teško li se nama Kladušanima!

Većini u Općinskom vijeću koji čine LS, DNZ i Amir Ćufurović bivši vijećnik NIP-a izgleda da, kada su u pitanju njihovi sebični interesi, zakoni i propisi države BiH i dalje su nebitni, a pritom se ko biva pozivaju na rad u interesu svih građana.

Demokratsko pravo propisano Poslovnikom, Statutom jeste da svaki vijećnik i Klub vijećnika ima pravo predlagati a da je na Općinskom vijeću da se odrediti o tim prijedlozima.

Koliko je nepoštivanje predstavnika građana i njihove volje bilo, očigledno govori činjenica da u Komisiji za izbor i imenovanje, kao ni u Komisiji za tajno glasanje nema niti jednog član iz opozicije.

Apsurd je također da, Komisija za izbor i imenovanje (Elvira Abdić Jelenović, Admil Mulalić i Amir Ćufurović), bez ikakve zadrške krše Poslovnik i Statut i onemogućuju da se provedu propisima predviđene procedure i mjere. Ovdje se očigledno radi se o nepovjerenju koje vlada u redovima većine (LS i DNZ), koje se vidi na primjeru namjere, da riskirajući kršenje propisa, što za njih dvoje dokazano je nije strano, onemogućili su legitimno kandidiranje novih prijedloga i tajno glasanje za predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg OV-a.

Pozivamo Elviru Abdić, da umjesto da se bavi prozivanjem, kako ona kaže "političkog Sarajeva" ismijavajući i stavljajući u posprdan kontekst "probosansko jedinstvo", i time oponašajući Dodika i druge koji žele razgradnju BiH, neka se malo bolje posvete katastrofalnim stanjem realizacije projekata na području naše općine.

Neka se uhvate u koštac i po primjeru drugih općina ostvare suradnju sa nadležnim državnim tijelima na kantonu i Federacije BiH, i na taj način sagledaju koji su to projekti i investicije koje kao lokalna zajednica moramo i trebamo kandidirati i raditi. Nažalost, općinska vlast se, kako vidimo, opredjelila na put uskraćivanja osnovnih prava drugih. Umjesto da razvijaju saradnju i otvaraju se prema nadležnim institucijama na višim nivoima vlasti u BiH oni su se opredijelili u sasvim suprotnom pravcu. Pri tom neće propustiti da za stanje u Velikoj Kladuši okrive sve sem njih, koji dokazano nesavjesno i nezakonito troše i bacaju budžetske pare u ništa, u vjetar!

Klub vijećnika SDA Velika Kladuša u svom radu nastavlja kontinuitet djelovanja, ukazivati ćemo na negativnosti, predlagati pozitivna konstruktivna rješenja, jer građani naše općine nemaju snage niti su zaslužili još četiri godine loše općinske vlasti.