Posljednjih dana javnost s razlogom izražava zabrinutost povodom stanja zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo. Prema podacima koje objavljuju relevantne organizacije, indeks zagađenja je izuzetno visok i zabrinjavajući, saopćio je Klub zastupnika SDA u Skupštini KS.

- Uprkos dobrom vremenu, zrak je već opasan za zdravlje građana, a postavlja se pitanje – šta tek očekivati, kada dođe do pogoršanja vremenskih prilika, tokom zime i sezone dugotrajne magle? Vlada KS, na čelu sa premijerom Edinom Fortom, ne pokazuje ni najmanji znak interesa za rješavanje ovog pitanja, a kamoli da ponudi strateška rješenja. Štaviše, tokom rasprave o budžetu KS brutalno su odbili amandman našeg kluba, kojim smo tražili da se sredstva u stavci "Primjena plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka" poveća sa 100 hiljada na 2,4 miliona KM - saopćili su.

Plan interventnih mjera je, kako dodaju, usvojen u prethodnom mandatu, kada je premijer KS bio Elmedin Konaković.

-Nedosljedno je, u decembru kada je situacija alarmantna, usvajati svake godine hitne mjere, a kada se usvaja budžet, odbijati da se osiguraju adekvatna sredstva za to. S ovakvim budžetom za borbu protiv zagađenja zraka, opet će Konakovićevo jedino rješenje biti "par-nepar" tablice i druge populističke mjere, a zdravlje građana će i ove zime biti na udaru opasnih zagađenja - navode zastupnici SDA.

Klub SDA obavještava javnost da je na prijedlog našeg zastupnika Mahira Devića SKS usvojila inicijativu da će na svakoj idućoj sjednici, kao redovna tačka dnevnog reda, biti informacija o stanju zagađenja zraka u KS, kako bi maksimalna pažnja bila posvećena ovom pitanju.