open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Klub DF-GS će podržati zaključke zastupnika iz USK samo pod određenim uvjetima
Neprihvatljivo mijenjanje Zakona o pripadnosti javnih prihoda parcijalno, samo za USK
13.05.2019. u 15:22
get url
text

Alma Kratina, šefica Kluba DF-GS u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, smatra da zaključci koje su predložile njene kolege iz Unsko-sanskog kantona imaju određene nedostatke zbog čega bi ih nakon okončanja rasprave, a prije usvajanja, trebao analizirati kolegij.

Kratina smatra da neke zaključke treba preformulisati jer su nespretno definisani.

-Ispade kao da se poziva RS da štiti državne granice u koordinaciji sa Graničnom policijom, što je potpuno pogrešan redoslijed stvari. Zaključcima se treba dati jasno do znanja da je potrebno osnažiti Graničnu policiju kadrovski i materijalno-tehnički. Isto tako i Službu za strance, OSA-u itd. Mi ne možemo tom nivou vlasti naređivati, ali možemo poslati jasno definisanu poruku da se ove institucije ojalaju – pojašnjava Kratina za Faktor.

Dalje, navodi da neprihvatljivo mijenjanje Zakona o pripadnosti javnih prihoda parcijalno, samo za USK.

-Migrantska kriza traje u susjednim zemljama već deset godina, a u BIH se očekuje eskalacija i u drugim kantonima. Oštećenim se smatraju i neki drugi kantoni i to se treba rješavati u paketu za sve – kaže Kratina te dodaje da je bespotrebno formiranje koordinacionih tijela od zastupnika koji će pratiti stanje migrantske krize, jer pitanje je koliko to može pomoći.

Dodaje da zbog zamjerki koje imaju, zastupnici Kluba DF-GS neće zaključke podržati "u paketu", osim ukoliko se njihov sadržaj i konačan prijedlog ne dogovori na nivou kolegija prije glasanja.

Njen kolega iz Kluba, a član GS-a Nihad Čolpa, reagirao je mnogo oštrije, i to na društvenoj mreži, gdje je objavio da je "zaključak broj 2. podvala".

- MUP RS nema nikakve nadležnosti nad granicom. Nadam se da će kolege iz Parlamenta FBiH shvatiti te usvojiti mjere za rješavanje migrantske krize bez ovog zaključka. U suprotnom, podrška ovakvom prijedlogu znači da Parlament FBiH podržava da državnu granicu nadzire rezervni sastav MUP-a RS-a. Mi takav prijedlog nećemo podržati! - napisao je Čolpa o zaključkju koji glasi: "Zastupnički dom traži od Vlade RS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a da u koordinaciji sa Ministarstvom sogurnosti BiH i Graničnom policijom BiH uspostavi veći angažman u zaštiti državne granice između BiH i Srbije, te zabranu transporta migranata preko područja RS-a do USK." 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.