Kineska ograničenja, koja su posljedica politike nulte tolerancije prema koroni, pod sve većim su povećalom posljednjih sedmica, dok je Peking domaćin Zimskih olimpijskih igara i koristi sveobuhvatna ograničenja kako bi se pokušalo spriječiti širenje zaraznije varijante omikrona.

Kineski naučnici i stručnjaci za javno zdravstvo ponovili su da je potrebno održavati stroge kontrole, rekavši da su rizici prijenosa previsoki i da bi masovna infekcija predstavljala nepodnošljiv pritisak na zdravstveni sistem. Naučici su koristili studije iz Čilea i Britanije kako bi izračunali "početnu djelotvorost" postojećih vakcina - CoronaVaca u slučaju Čilea i Pfizera i Oxforda/AstraZenece u Britaniji.

Procijenili su da je početna djelotvornost vakcine protiv simptomatske bolesti bila 68.3 posto. Početna učinkovitost postojećih vakcina protiv smrti bila je 86 posto. Procjena djelotvornosti protiv infekcije temelji se na britanskim podacima, a djelotvornost protiv simptomatske bolesti i smrti temelji se na podacima studije o Sinovacovom CoronaVacu u Čileu.

No, čak i uz globalnu stopu vakcinisanja od 95 posto, ako se aktivnost stanovništva vrati na nivo iz 2019., naučnici su procijenili da bi sve regije s nultom stopom covida zabilježile više od 234 miliona infekcija unutar jedne godine, uključujući 64 miliona simptomatskih slučajeva te dva miliona smrtnih slučajeva.

- Ljudska bi rasa trebala nastaviti razvijati vakcine i istraživati ​​nove načine poboljšanja zaštite koju pružaju vakcine od infekcije kako bi eliminirala COVID-19 na globalnom nivou - rekao je tim kineskih naučnika u radu objavljenom u biltenu Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDC).