open-navfaktor-logo
search
Ugledni magazin
Kicker proslavio 100. rođendan: Dva kapitena Zmajeva među golgeterskom elitom Bundeslige
Ugledni njemački sportski magazin Kicker u utorak je proslavio 100. rođendan.
15.07.2020. u 08:55
get url
text

Poznati magazin koji je osnovan sada već daleke 1920. godine izlazi dva puta sedmično u zemlji četverostrukih svjetskih prvaka, a dostupan je i u drugim državama s njemačkim govornim područjem.

Najbolji strijelci njemačke Bundeslige proglašavaju se od sezone 1964/1964, kada je legendarni Uwe Seeler bio prvi topnik elitnog razreda njemačkog fudbala, a od sezone 1965/1966 nagrađuju se sa nagradom "Torjägerkanone", minijaturom topa teškom nešto više od tri kilograma.

Otkako ugledni list dodjeljuje ovu nagradu, osvajalo ju je 45 različitih fudbalera, a neki su to činili i više puta.

Čak 46 puta najbolji strijelac ili strijelci (u slučaju identičnog broja golova na kraju sezone, op. a.) bili su Nijemci, pet puta je najbolji strijelac Bundeslige bio Poljak (svih pet puta Robert Lewandowski), dok su Brazilci četiri puta bili najbolji topnici Bundeslige.

Dva puta laskavo priznanje priskrbio je sebi napadač iz Gane Anthony Yeboah, a dva puta su bh. reprezentativci osvajali nagradu za prvog strijelca Bundeslige.

Bivšem kapitenu naše selekcije Sergeju Barbarezu to je pošlo za rukom u sezoni 2000/2001. kada je u 29 utakmica postigao 22 gola. Rođeni Mostarac, tada član HSV-a, nagradu je na kraju podijelio sa Dancem Ebbeom Sandom (Schalke).

Devet godina kasnije sadašnji kapiten Zmajeva Edin Džeko je postigao isti broj golova kao i Barbarez, ali u 24 nastupa. Bilo mu je to dovoljno da svoje ime zlatnim slovima upiše u historiju Bundeslige i uglednog magazina koji je jučer proslavio 100. rođendan.

Legendarni Gerd Muller je rekorder po broju osvojenih priznanja za najboljeg strijelca Bundeslige (7). Slijede Robert Lewandowski (5), Ulg Kirsten i Karl-Heinz Rummenigge (3).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.