Ukupna vrijednost ove donacije u opremi neophodnoj za tretman pacijenata zaraženih koronavirusom je 69.030 KM, a uređaji će biti korišteni za potrebe izolatorija Klinike za bolesti pluća i turbekolozu "Podhrastovi", saopćeno je iz UNDP-a.

Nabavka EKG uređaja je dio podrške borbi protiv pandemije COVID-19 u BiH za koju je Kraljevina Norveške izdvojila sedam i po miliona kruna (oko 1,3 miliona KM).

Između ostaloga, Kraljevina Norveška do sada je finansirala nabaku zaštitne opreme za medicinske radnike u Hercegovačko -neretvanskom kantonu dok će već sljedeće sedmice biti isporučene zaštitne maske, te medicinska oprema Institutu za javno zdravstvo RS.

Kraljevina Norveška također je osigurala sredstva i za nabavku šest respiratora za kliničke ustanove u Bosni i Hercegovini.

Isporuci će prisustvovati Siri Andersen, otpravnica poslova Norveške ambasade u BiH i prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Norveška Ambasada u Sarajevu i UNDP su 26. marta potpisali sporazum o odgovoru na pandemiju koronavirusa, u okviru kojeg se realizuje nabavka neophodne opreme i materijala.

UNDP, kao dio napora Ujedinjenih nacija u BiH, od trenutka proglašenja vanrednog stanja intenzivno radi na pružanju podrške nadležnim domaćim institucijama putem koordinacije pomoći i osiguranja neophodnih sredstava.