open-navfaktor-logo
search
Požari bjesne
Katastrofa u Australiji: Broj poginulih porastao na 23 osobe, angažovano 3.000 vojnika
Premijer Australije Scott Morrison je izjavio da će biti angažovano oko 3.000 vojnika kako bi pomogli u gašenju požara širom zemlje, dodajući da su u požarima do sada smrtno stradale 23 osobe, te da su ove sedmice dostigli novi nivo
04.01.2020. u 11:21
get url
text

 Broj poginulih u požarima koji već sedmicama bijesne u Australiji porastao je na 23 osobe.

Premijer Australije Scott Morrison je izjavio da će biti angažovano oko 3.000 vojnika kako bi pomogli u gašenju požara širom zemlje, dodajući da su u požarima do sada smrtno stradale 23 osobe, te da su požari ove sedmice dostigli novi nivo.

- Problem je što se u naredna 24 sata suočavamo sa još jednim izazovom, a to je porast temperatura - kazao je Morrison, istakavši da je odgodio i posjete Indiji i Japanu.

Dodao je da će Vlada Australije izdvojiti oko 14 miliona dolara kako bi unajmila 4 aviona za gašenje požara.

U požarima je do sada izgorjelo oko pet miliona hektara površine, dok je uništeno više od 1.000 domova.

Vlasti su u srijedu angažovale mornaričke brodove i avione kako bi pomogli zajednicama pogođenim požarima.

Najviše je pogođena južna obala države Novi Južni Vels gdje je smrtno stradalo 15 osoba, dok je 175 domova uništeno. U državi je još uvijek aktivno više od 100 požarišta.

Oko 4.000 mještana i turista moralo je u utorak napustiti svoje domove u gradu Mallacoota u državi Victoriji i spas tražiti na plažama.

Početkom ljetnih vrućina u Australiji je počela i sezona požara. Zemlja se suočava s rekordno visokim temperaturama, a prema prognozama meteorologa pred Australcima su još tri izrazito vruća mjeseca.

Katastrofalna situacija s požarima dovela je do toga da vlasti ocijene ovu sezonu najgorom, a pokrenuta je i rasprava o tome da li je konzervativna vlada premijera Morrisona poduzela dovoljno mjera u vezi s klimatskim promjenama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.