Puljićevu javnu zahvalu objavila je Katolička tiskovna agencija, te je prenosimo u cijelosti:

Nakon što sam 16. maja predvodio svetu misu u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu za žrtve blajburške tragedije, Drugog svjetskog rata i poraća, ovim želim iskreno zahvaliti svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos da smo mogli mirno i dostojanstveno moliti za sve pokojne, a posebno za one koji su bili žrtve mržnje.

Posebno zahvaljujem policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i svim radnicima sigurnosnih službi koji su omogućili da u miru slavimo svetu misu u katedrali. Iskreno zahvaljujem i onim medijskim radnicima koji su korektno i nepristrasno izvještavali te nisu podlegli medijskoj kampanji širenja mržnje nego su dali svoj doprinos izgradnji međusobnog poštovanja, sloge, mira i ljubavi.

Hvala mome subratu u biskupstvu mons. Tomi Vukšiću i svoj braći svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim drugima koji su se nesebično stavili na raspolaganje da cjelokupan ovaj molitveni događaj bude organiziran na lijep i dostojanstven način. Zahvaljujem svim građankama i građanima koji nisu dopustili da se u njihovom srcu nastani mržnja nego su nastojali stvari razumski posmatrali težeći za pravdom i istinom te svojim stavovima nisu pridonosili novim razdorima u javnosti, nego su iskazali opredjeljenost za civilizirani put ove zemlje uvažavajući temeljno ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenja obreda (usp. Opća deklaracija o ljudskim pravima, čl. 18).

Zahvaljujem također svima koji su se javno distancirali od govora mržnje, krivog interpretiranja činjenica i imputiranja Katoličkoj crkvi da molitvom staje na stranu nekoga režima ili opravdava zločine. Zahvaljujem i mnogima koji su, u cijeloj ovoj situaciji, meni lično i ovoj mjesnoj Crkvi izrazili solidarnost i blizinu na bilo koji način.

Onima koji su mi, angažiranjem huškačke mašinerije, htjeli zgaditi grad Sarajevo i moju domovinu Bosnu i Hercegovinu, poručujem da ostajem ponosan na to što sam sin ove zemlje i da u njoj i u njenom glavnom gradu služim 50 godina kao svećenik, 30 godina kao nadbiskup i 26 kao kardinal.

Svima koji su na različite načine vrijeđali mene i katolike u ovoj zemlji, ne želim uzvraćati mržnjom nego praštanjem. Upravo onako kako je to Isus molio s križa: "Bože, oprosti im, jer ne znaju što čine!". Nijedan istinski katolik na mržnju neće mržnjom uzvraćati i stvarati atmosferu gorčine.

Kao pastir koji naviješta Božju Riječ, molim za svakog čovjeka da ga Bog prosvijetli i od zla oslobodi te zavlada duh pomirenja, povjerenja i praštanja kako bismo, suočivši se sa svojom prošlošću, "istinom oslobođeni" (usp. Iv 8,32) mogli svoju budućnost graditi tako da nova pokoljenja, umjesto da budu dionici naših današnjih sporova i trvenja, mognu živjeti u miru, saradnji i međusobnom poštovanju.