open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Kantonalni štab CZHNK: Na raspolaganju i kapaciteti hotela "Ero"
Kantonalni štab civilne zaštite održao je danas vanrednu sjednicu u vezi sa koronavirusom.
18.03.2020. u 15:26
get url
text

- Naređuje se pojačana dezinfekcija zdravstvenih i poslovnih površina, sanitetskih vozila i svih sredstava javnog prijevoza, potom liftova, stubišta, rukohvata, rampi za invalide... Naređuje se mobilizacija svih resursa i nužno uvođenje radne obaveze u svim subjektima i za sve struke za koje se procijeni da su neophodni za borbu protiv širenja zaraze koronavirusom. Naređuje se potpuna mobilizacija cjelokupnog zdravstvenog osoblja u HNK - ističu iz Štaba.

Naređuje se i organizacija rada od kuće u javnom sektoru, gdje je god to moguće. Telefonski brojevi Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite (121; 063 000 121 i 036 327 387) na raspolaganju su 24 sata dnevno.

U slučaju sumnje na izloženost zarazi ili razvoja simptoma (temperatura, kašalj i stezanje u prsima), obavezno se javiti porodičnom doktoru koji će izdati rješenje o kućnoj samoizolaciji ili bolničkoj izolaciji, ovisno o svakom pojedinačnom slučaju. Osobe za koje se izda takvo rješenje zakonski su zaštićene kod poslodavaca u smislu opravdanog izostanka s posla.

Vlada HNK, u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u HNK i eventualne potrebe, Kantonalnom štabu na raspolaganje stavila je kapacitete Hotela "Ero".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.