open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Kanton Sarajevo preuzima 10 miliona eura kredita za obnovu 40 javnih zgrada, ima i spisak
Ugovor o preuzimanju kredita od 10 miliona eura za finansiranje infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo potpisan je danas.
12.05.2021. u 16:06
get url
text

Ugovor su potpisali premijer KS Edin Forto i ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenje i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

- Radi se o jednom savršenom konceptu jer ne samo da dobijamo kredit po vrlo povoljnim uvjetima, mi 20 posto tog iznosa dobivamo kao grant sredstva, znači nepovratna sredstva što praktično poništava kamate i druge naše obaveze po ovom kreditu. Ta sredstva ulažemo u renoviranje i utopljavanje javnih zgrada što direktno dovodi do uštede energije uz očuvanje okoliša - rekao je Forto.

Kreditom će, kako je saopćeno iz Press službe Vlade KS, biti obnovljeno 40 javnih zgrada, od toga 17 osnovnih i osam srednjih škola, šest vrtića, četiri zgrade fakulteta, tri objekta JU Studentskog centra i dvije zgrade JU Dom zdravlja KS.

U fotogaleriji možete pogledati spisak ovih 40 ustanova.

{$galerijaFotografija}

Najavljeno je da će Vlada KS nastaviti sa ovakvim i sličnim projektima.

Ministar Hadžiahmetović je podsjetio i na uštede koje imaju javne institucije zbog manjeg utroška toplotne energije, znatno smanjenog zagađenja zraka, dok su uvjeti za rad zaposlenih i svih koji borave u tim objektima ugodniji i zdraviji.

Kako je rečeno, projekat utopljavanja javnih zgrada u Kantonu Sarajevo trebao bi početi krajem ove godine.

lista_1.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.