U istom periodu nije bilo preminulih od posljedica infekcije ovim virusom. Trenutno su na bolničkom liječenju 32 pacijenta, od kojih 21 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili sumnjivi. Na KCUS-u se liječi 19, a u Općoj bolnici 13 pacijenata. Jedan pacijent je na respiratoru, a tri koriste kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 91 aktivni slučaj Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su 733 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.909 osoba zaraženih koronavirusom i 51.530 izliječenih. 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 12, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 20. U Covid-ambulantama Dom zdravlja KS pregledano je 50 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 217 PCR briseva.

U toku proteklog dana, u Zetri je dato 2.767 doza vakcina. Prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, vakcinacija građana i zaposlenika u oblasti obrazovanja, policije i inspekcije se nastavlja i danas.  Mole se svi pozvani da poštuju termine svoje vakcinacije. 

- Uprkos smanjenju broja novozaraženih, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi i pomenutih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - ponovno savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćio je Press KS.