- Senad Požegić je dao život da bi mi danas slobodno šetali ovom, državom. Stanje pandemije je spriječilo da nas danas ovdje bude mnogo više i da mlađi naraštaji čuju priču o ovom heroju, čovjeku koji je poginuo na ovom mjestu sa puškom u ruci i vjerom u slobodnu državu Bosnu i Hercegovinu - kazao je Džafić.

On je pozvao nastavnike historije da kroz svoj rad pričaju priče o herojima Bosne i Hercegovine, o onima koji su dali živote za domovinu, ali i onima koji su među živima danas u Kalesiji.

FOTO: Općina Kalesija

Pored predstavnika Općine Kalesija cvijeće su položili i predstavnici boračkih organizacija i udruženja kao i članovi porodice Senada Požegića.

Senad Požegić u pripreme za odbranu Bosne i Hercegovine uključio se u januaru 1992.godine u sastavu prve specijalne jedinice Patriotske lige Kalesija i bio je jedan od organizatora otpora u Raincima Donjim. Početkom agresije na Kalesiju njegova jedinica je prerasla u Protivoklopni vod Općinskog štaba TO Kalesija u kojoj je Senad bio zamjenik komandira.Odlikovan je i najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".