open-navfaktor-logo
search
Ljekari progovorili
Kako Srbija lažira podatke o broju preminulih od COVID-19: "Informacije se sijeku, broj je mnogo veći"
Republika Srbija lažira podatke o smrtnosti od posljedica COVID-19. Tvrde to tamošnji zdravstveni radnici, koji su o sistematskom prikrivanju stvarnog broja preminulih progovorili u emisiji "Al Jazeera Kodex: Zona smrti".
07.04.2021. u 23:02
get url
text

Predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije dr. Rade Panić tvrdi da raspolaže dokumentima koji potvrđuju te optužbe.

- Mi radimo u zdravstvenim ustanovama. Imamo dokaze da je broj preminulih u Srbiji veći nego što je zvanično javljano u sredstvima javnog informisanja. Bit ću slobodan da tvrdim da se bar na dva mjesta ta informacija sjekla, od ustanove do gradskog zavoda za javno zdravlje je prvo skraćivanje, a drugo na nivou instituta Republičkog zavoda za javno zdravlje – kazao je dr. Panić.

Dr. Panić tvrdnje iznosi i na osnovu podataka iz informacionog sistema Opšte bolnice Studenica u Kraljevu. Istražnim organima je predao potvrde o smrti i otpusne liste 150 građana preminulih od koronavirusa u tom gradu u novembru i decembru 2020. godine. Po podacima Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, broj smrtnih slučajeva bio je 93.

Podsjećaju također na rezultate ranijeg istraživanja Balkanske istraživačke mreže, koja je u junu 2020. godine objavila da je broj preminulih od koronavirusa višestruko veći od zvaničnih podataka saopćenih javnosti.

- Naprimjer, vi imate Niš, gdje je objavljeno da je tu u periodu do 1. juna preminulo 200 i nešto ljudi, a zvanično imate podatak da ih je preminulo 70. I onda su to strašne razlike - kazala je Natalija Jovanović iz BIRN-a.

Također podsjećaju da je član tamošnjeg Kriznog štaba, epidemiolog dr. Predrag Kon u dva dana najprije potvrdio, a zatim ublažio sopstene riječi.

- Do juna mjeseca tri puta više je bilo smrtnih slučajeva nego što je pismeno prijavljeno – izjavio je dr. Kon, koji je u drugom javnom istupu pokušao ispraviti prvobitno izrečenu tvrdnju.

Zvaničnici Republike Srbije, od predsjednika Aleksandra Vučića preko premijerske Ane Brnabić do ministra zdravstva Zlatibora Lončara, tvrde da optužbe o prikrivanju stvarnih brojki nisu tačne. Natalija Jovanović iz BIRN-a smatra da je prikrivanje stvarnih brojki skandal na međunarodnom nivou, jer, ocijenila je, se time onemogućava praćenje epidemiološke situacije Srbije u odnosu na svijet, prenosi Aljazeera.

Da se brojke prikrivaju, pokazuje i analiza fizičara Milovana Šuvakova, u kojoj je Srbiju uporedio sa 20 zemalja koje su imale slične brojeve umrlih. Vjerovatnoća da su podaci zaista onakvi kakve pokazuje grafikon su, ističe se, 1:3.500.000.000. Ta se manipulacija, smatra on, obavlja ručno.

- Da na kraju, kad se brojevi saberu, da neka osoba vidi taj broj i da ga koriguje tako što ga smanji. To je najvjerovatnije objašnjenje ovoga što vidimo u podacima – izjavio je Šuvakov, podsjetivši da su brojke bile najniže uoči izbora u Srbiji.

Prema podacima Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije, od marta 2020. do marta 2021. godine u toj je zemlji od posljedica koronavirusa preminulo 111 ljekara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.