open-navfaktor-logo
search
Razrješenja i imenovanja
Kadrovske promjene u UKC-u Tuzla: Novi direktor prvi radni dan proveo pripremajući smjene kolega
Šekib Umihanić i Ervin Alibegović, odlukom Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, smijenjeni su danas s dužnosti članova Uprave najveće medicinske ustanove u Tuzlanskom kantonu, saznaje Faktor.
08.06.2021. u 14:04
get url
text

Umjesto prof. dr. Umihanića, na mjesto pomoćnika direktora za medicinske poslove dolazi SBB-ovac Bahrudin Hadžiefendić, bivši ministar zdravstva TK, koji je trenutno specijalizant opće hirurgije. Prof. dr. Ervina Alibegovića na poziciji pomoćnika direktora za nastavu i naučnoistraživački rad zamijenit će prof. dr. Šefik Hasukić.

VEZANI TEKST-Ne ispunjava uvjete za direktora UKC-a Tuzla: Kamerić u ljekarskoj licenci nema naučnu titulu

Novi vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla dr. Alen Kamerić jučer je prvi radni dan proveo pripremajući smjene svojih kolega iz Uprave, a već danas je krenula realizacija.

Profesori Umihanić i Alibegović jutros prije devet sati dobili su obavijesti da je novi direktor predložio Upravnom odboru da budu smijenjeni. U tim obavijestima dat im je rok da se o navodima iz prijedloga o smjeni izjasne danas do 12 sati kada je zakazana sjednica Upravnog odbora UKC-a.

- Ne vidim kako je novi direktor za samo jedan radni dan mogao sagledati i ocijeniti naš rad. Jasno je da je sve ranije pripremljeno. Očito je da se u mom slučaju radi i o razračuvanju s političkim neistomišljenikom jer sam ja zastupnik SDA u Skupštini TK, a mi smo u opoziciji - kaže prof. dr. Šekib Umihanić.

U obavijesti o razrješenju navodi se da je Umihanić odgovoran za organizacijske propuste te za "narušavanje međuljudskih odnosa na nekim organizacionim jedinicama Ustanove".

- To što je dato tri sata roka za izjašnjenje na paušalne i neosnovane navode, krajnje je maliciozno, a iz svega je jasno da su ugrožena moja prava. Ono što je urađeno nije zakonito - kaže Umihanić.

Prof. dr. Ervin Alibegović bio je na čelu Operativnog tima za provođenje vakcinacije, a novi direktor dr. Kamerić, optužio ga je za propuste tokom procesa vakcinacije na UKC-u.

Obavijest da mu se sprema smjena dobio je jutros rano, iako se trenutno nalazi na godišnjem odmoru. To novog direktora nije spriječilo da i njegovo izjašnjenje traži istoga dana do 12 sati.

- Smatram da je rok koji je dat za izjašnjenje nerazumno kratak. Pored toga, kada je u pitanju vakcinacija zaposlenika na UKC-u, formirana je komisija koja je provjerila sve primjedbe i utvrdila da nije bilo nepravilnosti. Na UKC-u su vakcinisani svi zaposlenici koji rade u crvenoj zoni, tako da se i iz toga vidi da su poštovani prioriteti - kaže prof. dr. Alibegović.

On ističe da vjeruje u pravičnost, ali ako odluka Upravnog odbora bude po njega razočaravajuća, kaže da će pravdu potražiti drugim putem.

Očito je da na UKC-u Tuzla počinjena čistka, a da je jedina kvalifikacija za zauzimanje rukovodećih pozicija politička podobnost, što će, uzimajući u obzir način na koji se provode smjene, značiti čitav niz tužbi.

Dodajmo da su Umihanić i Alibegović smijenjeni dok su bili imenovani na četverogodišnji mandat, a obojici je ostalo više od pola mandata.

Na osnovu dokumenata u koje ja Faktor imao uvid vidljivo je da se novi direktor dr. Alen Kamerić potpisuje kao doc. dr. U Ljekarskoj komori TK jučer nam je potvrđeno da Kamerić nema navedeno naučno zvanje upisano u svoju licencu za rad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.