open-navfaktor-logo
search
Čekajući tender
Kada će početi rekonstrukcija sarajevskog vodovoda
U okviru prve faze rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, nakon završetka rekonstrukcije tri pumpne stanice radit će se u ulicama Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića do ulice Halida Kajtaza, kazao je Hadžiahmetović
17.10.2019. u 10:17
get url
text
get url
text

Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija i firma Unioninvest&Deling 24. septembra 2019. godine potpisali su Ugovor za rekonstrukciju pumpnih stanica i elektromašinskih postrojenja na sarajevskoj vodovodnoj mreži. 

- Radi se o rekonstrukciji tri velike pumpne stanice na Bačevu, Stupu i Centru koje će koštati 5,5 miliona eura i izvođači radova počinju sa rekonstrukcijom 18. novembra, a rok za završetak projekta je devet mjeseci - kazao je za Faktor Enver Hadžiahmetović, v. d. direktora Vodovoda i kanalizacije.

Kanton Sarajevo od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) uzeo je kredit od 25 miliona eura, koji će se trošiti u tri tranše, a prva iznosi 10 miliona eura.

- U okviru prve faze rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, nakon završetka rekonstrukcije tri pumpne stanice radit će se u ulicama Zmaja od Bosne (potisni cjevovod od Veterinarskog Fakulteta do T.C. Šentada, potisni cjevovod od ul. Hamdije Čemerlića  do ulice Halida Kajtaza). U prvoj fazi će se raditi na rekonstrukciji vodovodne mreže i u ulici  Mula Mustafe Bašeskije – Gajev Trg Dumače – Barice – Ugorsko 3 – Menjaci – Hotonj. Tender za prvu fazu rekonstrukcije vodovodne mreže se odnosi na prethodno navedene dionice i planiran je za objavu krajem oktobra 2019. godine – pojasnio je Hadžiahmetović.

Tender za drugu fazu rekonstrukcije vodovodne mreže planirano da bude objavljen krajem decembra 2019. godine.

- Tačne dionice za drugu fazu rekonstrukcije vodovodne mreže će biti poznate nakon završetka izrade projektne dokumentacije i osiguranja građevinskih dozvola i saglasnosti - dodao je Hadžiahmetović.

Stanje vodovodne i kanalizacione mreže u Kantonu Sarajevo je katastrofalno, a posebno u Gradu Sarajevu. Kompletni gubici na vodovodnom sistemu su 70 do 75 posto od ukupno zahvaćene vode. Jedan dio gubitaka se odnosi na curenja zbog dotrajalosti cijevi, a drugi dio je zbog nelegalnih priključaka, odnosno krađe vode. Kredit od 25 miliona eura otplatit će Kanton Sarajevo ili Vodovod i kanalizacija, izjavio je ranije kantonalni ministar Srđan Mandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.